Zde může být vaše reklama.

Trenér hodnotí zápas Víme, že jsme nehráli dobře, řekl Látal

Víme, že jsme nehráli dobře, řekl Látal

foto: Petr Pelíšek

24. 08. 2019 - 11:47

Nutně potřebovali doma porazit Teplice a získat tři body. A přesně to se fotbalistům SK Sigma Olomouc podařilo. Dvě kola předtím totiž nedokázali vyhrát utkání, ve kterých vedli. A kdyby se to nepovedlo znovu, mohlo to Hanáky sesunout na spodek tabulky, kde rozhodně být nechtějí. „Cením si toho, že jsme vyhráli.  A můžeme se teď v klidu připravit na pohár a na Spartu,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Jak hodnotíte utkání proti Teplicím?
Zápas shrnu velice stručně. Před zápasem nás postihly velké problémy. Vypadlo nám hodně hráčů, Texl, Greššák, Kerbr, měli jsme obrovské problémy. Na lavičce sedělo pět hráčů skoro ze školy. Cením si toho, že i když výkon z naší strany nebyl dobrý, určitě víme, že jsme nehráli dobře, ale cením si toho, že mužstvo získalo tři body, které jsou pro nás momentálně velmi důležité. Potřebovali jsme je pro psychiku. Navíc se nám podařilo zabudovat další mladé hráče do sestavy, pracujeme s nimi, budeme je postupně do týmu zařazovat. To je pro nás velké plus, že jsme při těch problémech utkání zvládli. Poprvé v lize nastoupil Zlatohlávek, Zmrzlý hrál v základní sestavě, z toho pohledu jsme velmi spokojení. A jsme rádi, že jsme získali tři body.

Můžete nějak specifikovat zdravotní problémy hráčů?
Texla chytal záda, byl na kapačce, už ve čtvrtek se rozhodlo, že nemůže hrát. Trošku problém je s Greššákem, ten chytl nějakou, nevím, jestli infekci, ale před zápasem se nemohl ani postavit na nohy, tam je to asi trošku větší problém. Milan Kerbr přišel po operaci, znovu se mu zablokovala záda. Sladký je po operaci kolena. A Zahradníček, tam jsem měl plán, aby šel už alespoň na deset minut, ale ještě se necítil natolik připraven.

Jak se vám líbily výkony Zmrzlého a Hály?
Myslím si, že Hála potvrdil, že je zkušený hráč. Dal branku, k tomu odvedl velice dobrý výkon. Dlouho nehrál, po pauze odehrál dvě utkání za béčko, takže jsme se rozhodli, že ho do sestavy dáme. A můžeme být s jeho dobrým výkonem spokojení. Zmrzlý odvedl dobrý výkon. Je na něm vidět, že je ještě nervózní, pro mladého hráče je nastoupit v základní sestavě poprvé doma velmi těžké na psychiku. Ale určitě nezklamal, byť lepší zápas odehrál v Liberci. A to samé Zlatohlávek s Látalem, se všemi mladými chceme pořád pracovat a po deseti patnácti minutách je chystat do budoucna.

Zmrzlého jste pak ze středu pole přesunul. Proč?
Chtěli jsme hrát na tři beky a trošku předsunout obranu. Měli jsme tam problémy, ve středu hřiště, chtěli jsme to tam zesílit. Neměli jsme odražené balony, takže jsme to chtěli vyřešit.

Jak hráči vnímají změnu na rozestavení tři pět dva?
Pořád se s hráči o tom bavíme, diskutujeme o tom. Mají zažité hrát na čtyři obránce. Ale hrát na tři, na tom pracujeme, učíme se to, děláme to v nácvicích. Bude to ještě chvilku trvat, ale budeme se k tomu vracet. Chceme, abychom měli zažité oba systémy. Bude to chvilku trvat, ale chceme na tom pracovat.

Proč byl výkon týmu trošku nejistý, když jste vedli? Bylo to tím, že předchozí dvě utkání tým ztratil, byť je měl dobře rozehraná?
Ano. Kluci dobře vědí, že ta utkání ztratili tím, že se začali bát a udělali jsme hrubé chyby. Proto jsme ta utkání nezvládli. V poločase jsme vedli jedna nula, nabádal jsem kluky, ať hlavně necouvneme. Proto jsme ještě začátek druhé půle nechali na tři beky, protože v tomto rozestavení se nám lépe presuje, máme tam dva útočníky, kteří můžou vystoupit na stopery. Chtěli jsme zápas dohrát tak abychom se nenechali zatlačit. Cením si toho, že jsme vyhráli. A můžeme se teď v klidu připravit na pohár a na Spartu.

Těší vás, že se střelecky probudil Jakub Plšek?
Samozřejmě, že mě to těší. Plšek je výjimečný hráč. Proti Teplicím jsme ho pak museli stáhnout dozadu, ale více mu sedí hrát pod hrotem. Umí si ty situace najít, rozhodnout zápas.

Buchta je zdravý, pořád chytá Reichl. A znovu Sigmu podržel. Vyvinulo se to tak, že je nyní Reichl jednička?
Tak to nemůžu říct. Buchta byl poprvé na lavičce, uzdravil se, uvidíme, jak to bude pokračovat. Můžeme ho nasadit v poháru, uvidíme, kdo bude chytat. S Milošem jsem mluvil a řekl jsem mu, že šanci dostane, ale teď je situace taková, že Reichy se chytil a jako trenér ho nemůžu jen tak vyhodit ze sestavy, to nejde. Musím to vnímat, musí to pochopit. Vím, že tady byl tři roky jednička, ale momentálně je situace taková, že si musí na šanci počkat. Neříkám, že Reichla vyvalím po první chybě. Ale Buchta musí pochopit, že to je teď takto nastavené a nejde to.

Další články