Zde může být vaše reklama.

O lize i reprezentaci Zmrzlý: Konkurence je velká, můžu se posunout dál

Zmrzlý: Konkurence je velká, můžu se posunout dál

foto: Petr Pelíšek

08. 04. 2020 - 20:00

Záložník Ondřej Zmrzlý (1999) je dalším z nekonečné řady odchovanců SK Sigma Olomouc, který se prosadil v nejvyšší soutěži a také v národním týmu. Do FORTUNA:LIGY naskočil se startem sezony 2019/2020, velmi dobrými a spolehlivými výkony si vysloužil i nominaci do reprezentace U 20. Na podzim hrával pravidelně, na jaře se zatím příležitost nedostal. „Takový je fotbal, i když vím, že sama od sebe ta šance nepřijde. Na mém postu větší konkurence, beru to tak, že se díky ní můžu posunout fotbalově dál. Nezbývá mi než makat a čekat na šanci,“ řekl Zmrzlý.

Liga dosud odehrála 24 kol, máte 13 startů, z toho sedm v základní sestavě. Už jste trošku zvyklý na fotbal v nejvyšší soutěži?
Na podzim jsem zvyklý byl, teď jsem sice dlouho v lize nenastoupil, ale věřím, že bych její tempo a úroveň pořád zvládl. 

V čem je největší rozdíl ve srovnání první ligy s tím ostatním. Je to, i když to možná nemusí být v televizi nebo z tribun tak patrné, rychlost? Nejen v pohybu, ale také v práci s míčem?
Přesně tak, v rychlosti všeho. Pohybu, práce s míčem, v myšlení. Vždy musíte už dopředu vědět, co uděláte.

 Který ze zápasů zatím byl, z těch ligových, po vás nej? Třeba doma se Slavií nebo v Ostravě?
Asi bych vypíchl domácí zápas s Teplicemi. Byl to můj první zápas v základní sestavě, navíc při 100 letém výročí klubu a ještě k tomu jsem v tom zápase zaznamenal zatím moji jedinou ligovou asistenci.

Vytížení v prvoligovém týmu vám jistě pomohlo i k nominacím do repre U 20. Jak jste tam spokojený? Nastoupit proti Itálii, Německu nebo Anglii, to je také věc, co se nepoštěstí každému z odchovanců SK Sigma.
Tam jsem hodně spokojený. Na každý sraz jsem se těšil. Je tam výborná parta. Navíc se nám dařilo jak herně, tak ke konci i výsledkově. Bylo to celkově super.

Jsou zápasy za reprezentační dvacítku srovnatelné s prvoligovými?
I když jsou zápasy za reprezentaci náročné, tak ligové jsou podle mě těžší. 

Jste hodně univerzální hráč, i v národním týmu jste na podzim nastoupil v obraně nebo záloze. Je vám jedno, kde nastoupíte? Nedělá nějaký problém přepnout se z postu na post?
Dříve mi to vadilo, ale situace se změnila. Teď je mi jedno na jakém postu nastoupím, jsem rád, že můžu hlavně hrát. Řekl bych, že mi to výraznější problém nedělá. Snažím se na trénincích i při sledování zápasů vnímat, jak hrají jiný hráči na postech, kde bych také mohl nastoupit. 

FORTUNA:LIGA má zrovna nucenou přestávku. Musíte trénovat individuálně. Jaké to je? A dostanete se vůbec k nějaké práci s míčem?
Je to zvláštní situace. Dva měsíce se připravujeme na mistrovské utkání, odehrajeme jich pět a soutěže se musí přerušit. Je to pro všechny úplně nové. Dostáváme individuální plány na týden, abychom se udržovali v kondici, ale je to úplně jiné než normální trénink. K míči se dostanu, protože u domu máme zahradu, ale na víc než nějaké krátké slalomy nebo žonglování to také není. 

V úvodu jara jste zatím tolik šancí jako na podzim nedostával. Věříte, že se to otočí a znovu dostanete od trenéra příležitost?
Věřím. Nezbývá mi nic jiného než makat na trénincích a čekat, že se nějaká šance naskytne. Na podzim také bylo období, kdy jsem se nevešel do zápasové nominace a ke konci jsem nastupoval v základní sestavě. Takový je fotbal, takže tomu určitě věřím, i když vím, že sama od sebe ta šance nepřijde. 

Jak moc je vůbec těžké bojovat o místo v sestavě? Sice po podzimu odešel Jakub Plšek, ale pak zase přišel Radim Breite, takže konkurence v záloze je docela velká.
Přesně tak, konkurence je velká, takže to je strašně těžké. Hráči na mém postu v našem týmu mají obrovskou kvalitu, jsou zkušení a mají toho v lize hodně odehraného. Už v přípravě se jim dařilo a přenesli to do ligy. Ještě k nám navíc přišel Radim, který je opravdu dobrý hráč. Takže i když je teď na mém postu větší konkurence, tak to beru tak, že se díky ní můžu posunout fotbalově dál.

Další články