Zde může být vaše reklama.

Czech Tour se blíží Chris Froome, tři elitní formace a české hvězdy na Hané

Chris Froome, tři elitní formace a české hvězdy na Hané

foto: czechtour.com

25. 07. 2023 - 14:39

Bude to show! Na startu Czech Tour, nejprestižnějšího etapového závodu u nás, se objeví hvězdný Chris Froome z Israel – Premier Tech, tři týmy z World Tour i česká špička. Fanouškům se představí od 27. do 30. července zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na cyklisty čeká ve čtyřech dnech porce téměř 11,5 tisíce výškových metrů. Pro diváky je navíc připravený bohatý doprovodný program.

„Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice právě na Czech Tour. Je super, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou ve Sky v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony,“ říká Chris Froome.

Na českých silnicích pojedou také tři formace z World Tour: Jumbo-Visma, BORA - hansgrohe, Intermarché - Circus - Wanty. „Slibujeme atraktivní cyklistiku nejvyšší kvality. Nabitá startovní listina garantuje skvělou podívanou,“ říká Leopold König, ředitel Czech Tour. Za Intermarché se předvede Estonec Rein Taaramäe, osmnáctinásobný účastník Grand Tours a dvojnásobný vítěz etapy na Vuelta a España.

Účast potvrdil například i Karel Vacek (Corratec Selle Italia), který letos dojel druhý v sedmé etapě Giro d'Italia. Mezi přihlášenými jsou i špičkové týmy druhé nejvyšší divize, včetně Uno-X, účastníka letošní Tour de France. Chybět nebudou ani nejlepší české sestavy Elkov - Kasper a ATT Investments.

Úvodní etapa startuje v Prostějově a po téměř 170 kilometrech končí v Uničově. Závodníci budou mít v nohách 2 217 výškových metrů a očekává se hromadný dojezd. O den později se peloton vydá vstříc 167 kilometrům z Horního náměstí v Olomouci, přičemž finišovat se bude na Pustevnách. Cyklisté pokoří 2 840 výškových metrů. Třetí dějství odstartuje v Moravské Třebové, rodišti Leo Königa. Královská etapa naplánovaná na 29. července měří 161,5 kilometru a bude drsnou prověrkou pro všechny vrchaře. Celkem se do nohou borců v sedlech zakousne 3 404 výškových metrů. Dvakrát se pojede na Dlouhé stráně, ovšem cíl organizátoři připravili v podobě výstupu na Červenohorské sedlo. Tady se může závod rozhodnout.

Finále přijde na řadu při etapě z Šumperku do Šternberku. Cyklisté budou muset během 176,2 kilometru zdolat 2 982 výškových metrů. Okruhy ve Šternberku jsou nevyzpytatelné a mohou ještě způsobit změny v konečném pořadí.

Na startech jednotlivých etap mohou fanoušci sledovat představení týmů a také v cíli je vždy připravený atraktivní program. Každý den zahrají hudební kapely, v prodeji bude oficiální merchandising.  O víkendu se návštěvníci mohou těšit na ukázky adrenalinových sportů, jako je slackline nebo jízda na BMX kole na Sazka pumptracku, který postavil Jan Valenta, trojnásobný mistr světa ve freestyle BMX. Kompletní program je k dispozici na czechtour.com.

Program Czech Tour 2023
1. etapa – 27. července: Prostějov (Nám. T. G. Masaryka) – Uničov (ul. Hrdinů), 165 km / 2 217 výškových metrů
2. etapa – 28. července: Olomouc (Horní nám.) – Pustevny, 166,9 km / 2 840 výškových metrů
3. etapa – 29. července: Moravská Třebová (Náměstí T. G. Masaryka) – Červenohorské sedlo, 161,5 km / 3 404 výškových metrů
4. etapa – 30. července: Šumperk (Nám. míru) – Šternberk (Radniční), 176,2 km / 2 982 výškových metrů

 

Další články