Zde může být vaše reklama.

Fakultní nemocnice musí výrazně omezit plánovanou péči

Fakultní nemocnice musí výrazně omezit plánovanou péči

foto: Archiv HV

24. 11. 2021 - 07:00

Kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem musela Fakultní nemocnice Olomouc od pondělí 22. listopadu přistoupit k výraznému omezení naplánované péče. Dotklo se to zejména chirurgie. Ředitel nemocnice Roman Havlík ve svém pravidelném videoreportu uvedl, že s největší pravděpodobností v příštích dvou týdnech počet hospitalizovaných překročí maxima z minulých vln pandemie. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji trápí také nemocnost personálu.

Další vlna pandemie koronaviru graduje od počátku listopadu. Problém to není jen pro Fakultní nemocnici Olomouc, ale také celý kraj. Na lůžkách fakultky leželo ke konci minulého týdne zhruba sto pacientů s covidem. A jejich počet stále stoupá.

"Je velmi pravděpodobné, že v příštích dvou týdnech přesáhneme maxima v počtu hospitalizovaných, kterých bylo dosaženo ve vrcholu minulých epidemických vln. Na tuto situaci musíme reagovat vytvářením nových covidových jednotek standardní intenzivní péče," uvedl ve svém reportu Havlík.

Nemocnice má v současné době pro pacienty s covidem 114 lůžek. Pokud to nebude stačit, může dojít k dalšímu navýšení počtu, přetvořením jiného oddělení. Intenzivních lůžek provozuje nemocnice 42. Mohlo by jich ale být až padesát.

Nejhorší situace v kraji? Olomouc a okolí

O počtech pozitivně testovaných obyvatel v Olomouckém kraji i nadále pravidelně informuje web Krajpomaha.cz, který je v provozu už od samého začátku pandemie koronaviru. Nejhorší situace v Olomouckém kraji je v současné době v jeho metropoli, kde bylo podle čísel z 22. listopadu 5436 pozitivně testovaných. Za Olomoucí je v závěsu Prostějov s 3111 pozitivně testovanými osobami. Na druhé straně škály je Konice a 269 pozitivně testovaných osob.

Vzhledem ke zhoršující se situaci se vláda Andreje Babiše, která vládne v demisi, radí o tom, zda nevyhlásit nouzový stav. K tomu se vyjádřil také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. "„V žádném případě se neztotožňuji s myšlenkou vyhlášení stavu nebezpečí v Olomouckém kraji. Stav nebezpečí nic neřeší. Není možné přistupovat k pandemii koronaviru lokálně na území jednoho kraje. Nouzový stav, jehož vyhlášení zvažuje část současné vlády, nepodporuji. Posílení personálu v nemocnicích či sociálních zařízeních o vojáky a studenty si hejtmanství dokáže dohodnout i bez vyhlášení krizového stavu, což se také už stalo. Jsem přesvědčen, že v současné epidemické situaci je zcela zásadní osobní odpovědnost a přístup každého jednotlivce,“ uvedl ve svém prohlášení pro média Suchánek.

Další články