Zde může být vaše reklama.

STAN DO VOLEB SAMOSTATNĚ Hejtman Josef Suchánek se bude znovu ucházet o post šéfa kraje

Hejtman Josef Suchánek se bude znovu ucházet o post šéfa kraje

foto: Olomoucký kraj

03. 03. 2024 - 16:21

Už za půl roku se budou konat krajské volby. Současný hejtman Josef Suchánek (Starostové a nezávislí) chce obhájit svůj post a stane se lídrem kandidátky Starostové pro Olomoucký kraj. Na rozdíl od roku 2020, kdy šli do krajských voleb v koalici s Piráty, sestavují nyní starostové kandidátní listinu samostatně. Rozhodl o tom o víkendu krajský sněm politické strany.

 

Suchánek je přesvědčen o tom, že jeho hnutí má za sebou úspěšné vládnutí. „Především jsme po našich předchůdcích zcela obrátili trend neustálého zadlužování Olomouckého kraje. Snižujeme dluh a rekordně investujeme. Daří se nám i v dalších oblastech. Proto chci navázat na svou dosavadní práci i v příštím volebním období,” uvedl lídr kandidátky.

Na dalších místech budou dlouholetá starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová a stávající krajský radní a starosta Konice Michal Obrusník. “Kandidátní listina se bude skládat z osvědčených i nových tváří ze všech koutů našeho kraje. Výrazné zastoupení na ní budou mít právě starostové a starostky,“ doplnil hejtman.

A proč nejde STAN do voleb znovu společně  s Piráty? „I když spolu nyní  vycházíme v krajské koalici velmi dobře, členská základna Pirátů společnou kandidátku odmítla. Důvodem je, že starostové mají silnější osobnosti a voliči je při volbách do sněmovny v roce 2021 poslali kroužkováním na vyšší příčky,“ uvedla tajemnice krajské pobočky STAN Alena Hálková.

Volby do zastupitelstva Olomouckého kraje se uskuteční v druhé polovině září. Občané volí 55 zastupitelů, kteří následně ze svých řad volí hejtmana a dalších deset členů Rady Olomouckého kraje.

 

 

 

Další články