Zde může být vaše reklama.

Objeví se v Jeseníkách? Kam míří puma? Minulý týden byla u Kroměříže

Kam míří puma? Minulý týden byla u Kroměříže

foto: archiv

01. 08. 2019 - 06:00

Už několik měsíců sleduje Česká republika se zatajených dechem putování pumy americké, která se nejprve objevila na Jindřichohradecku, poté na Vysočině, následně u Vyškova a minulý týden byla opakovaně spatřena u Kroměříže. Minimálně jedno ze svědectví se následně ukázalo jako liché; jeden ze svědků si setkání s pumou vymyslel a fotografii stáhnul z internetu. Policií byl usvědčen, to ale nic nemění na tom, že puma postupuje Moravou. Kde se objeví příště?

Jisté je zatím tolik, že zvíře se posouvá východním směrem a vyhýbá se hustě obydleným oblastem. Pokud skutečně hledá lesní klid, je pravděpodobné, že její další pohyb bude buď směrem na Slovensko do příhraničních lesů, anebo na sever do Jeseníků. Puma americká je štíhlá, svalnatá kočka, hlava je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši. Pumy jsou velmi silné a mrštné, k tomu jim napomáhají silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas. Pánevní končetiny jsou delší než přední, to jim dává sílu k dlouhým skokům (až 12 m do dálky, 5 m do výšky). Srst je jednobarevná, žlutohnědá, červenohnědá, hnědošedá i všechny odstíny mezi, záleží na poddruhu.

Jak šel čas s pumou...

Květen 2019
Puma se objevila poprvé, a to na Jindřichohradecku, mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná.
Policie ihned začala zjišťovat, jestli mají všichni unámí chovatelé amerických pum zvířata doma, po jejich prověření usoudili, že se pravděpodobně jedná o pumu z černého chovu, která utekla. Policie a starostové ihned varovali obyvatele před pobytem v přírodě, přestože je puma plachá, loví především v noci a kořist by si měla dokázat obstarat sama, aniž by útočila na člověka. Po této události se puma přibližně na měsíc ztratila, aby byla následně spatřena na Vysočině.

Červen 2019
V červnu ji pozoroval starosta obce Želiv na Pelhřimovsku, Miroslav Buňata. Nechala ho přiblížit na kratší vzdálenost a pak utekla do pole. Na místo okamžitě dorazili policisté, kvůli hustému porostu ale nenalezli stopy. Následně starosta obecním rozhlasem oznámil výskyt šelmy na Želivsku. „Občanům jsme poslali SMS zprávy a informovali i starosty okolních obcí. Lidem jsme zdůraznili, aby při pozorování tohoto zvířete okamžitě volali linku 158 a nepřibližovali se k němu,“ dodal. Migrující puma se tak dostala na přední stránky novin. S ohledem na své přirozené prostředí je schopna putovat na velmi dlouhé vzdálenosti. Bylo otázkou, kde se objeví příště. Objevila se na Moravě, nejprve u Vyškova...

Červenec 2019
Pumu zahlédla mladá dívka na Vyškovsku, zoologové následně podle stop potvrdili, že se skutečně jedná o pumu. Čtrnáctiletá dívka zpozorovala šelmu podobnou pumě za požární nádrží v obci Dětkovice už v úterý. Policisté však byli informováni až s odstupem času, takže už se jim ji nepodařilo najít. „Zvíře bylo plaché, nijak neútočilo,“ sdělila policejní mluvčí Kamila Haraštová. Od Vyškova se následně puma vydala na východ, aby byla opakovaně spatřena na Kroměřížsku, přičemž minimálně jedno z těchto hlášení bylo falešné a policisté obvinili oznamovatele z šíření poplašné zprávy.

Poslední hlášení výskytu pumy se objevilo od obce Zdounky, kde pumu údajně vyfotografoval šestatřicetiletý muž.
Jeho fotografie se ale ukázala jako podvrh a policisté muže snadno usvědčili, že fotografii stáhnul z internetu. Hrozí mu nyní i vězení za šíření poplašné zprávy, neboť obyvatele okolí doslova vyděsil a na jeho informaci reagoval i místní starosta. „Na základě těchto informací pak starosta prostřednictvím obecního rozhlasu upozornil občany. Morkovičtí policisté propátrali okolí Zdounek, ale šelmu nezahlédli. Zjišťovali také důvěryhodnost fotografií a poskytnutých informací. Fotografii následně dohledali na internetu,“ vysvětlila následně kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Kde je puma nyní, je otázkou.

Další články