Zde může být vaše reklama.

Kdysi potravinářský region strádá. Chov prasat se propadl skoro o 60%

Kdysi potravinářský region strádá. Chov prasat se propadl skoro o 60%

07. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Není to tak dávno, kdy Hanou živil potravinářský a textilní průmysl. Textilky už na Olomoucku prakticky nejsou, a potravinářství je na zlomku výkonnosti z před několika let. Příčiny? Jednou z nich je i vstup Česka do Evropské Unie.

Od vstupu České republiky do Evropské Unie klesly na Olomoucku počty i porážky všech hospodářských zvířat. Chov prasat se přitom mezi roky 2004 a 2015 snížil o celých 56%. Vyplývá to z únorových dat Statistického úřadu.

V loňském roce bylo podle statistiků v Olomouckém kraji chováno 92 000 prasat. V roce 2015 klesl počet poražených prasat v Olomouckém kraji na 234 139 kusů. Oproti předchozímu roku 2014 se jejich počet snížil o 2,5%. Krajský meziroční úbytek byl v souladu s převažujícím trendem v ČR s tím, že tempo poklesu v Olomouckém kraji bylo oproti celorepublikovému přibližně poloviční. Počet poražených prasat klesl v osmi krajích. Zcela nejvyšších meziročních úbytků zaznamenaly provozy v kraji Moravskoslezském (o 26,4%) a Pardubickém (o 25,1%). Pokles v těchto dvou krajích činil 93 840 porážek a tvořil 70,3 % celorepublikového úbytku. Opačný trend rostoucího počtu poražených prasat zaznamenal kraj Středočeský s hl. m. Prahou, Královéhradecký, Plzeňský, Zlínský a Liberecký.

-ms-

Další články