Zde může být vaše reklama.

Varování V pátek začnou vydatné deště. Na některých místech hrozí povodně

V pátek začnou vydatné deště. Na některých místech hrozí povodně

foto: Pixabay

18. 06. 2020 - 18:02

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před pátečními silnými dešti. Na některých místech hrozí povodně. Nejrizikovější jsou oblasti Olomoucka, Šumperska, Hranicka a Jesenicka. Zvýšené riziko je také na Přerovsku a Prostějovsku.

Od pátku odpoledne má začít silný déšť. Varování hovoří až o 80 litrech srážek na jeden čtvereční metr. Následkem zvýšených srážek může dojít ke zhoršení odvodu kanalizací, zvyšuje se také riziko podmáčení, sesuvů nebo vývratu stromů.

Vysoký stupeň rizika povodní je vyhlášen až do úterý 23. června. Lidé by měli omezit pohyb v místech, kde hrozí sesuvy půdy, pády stromů nebo podemletí komunikací.

„Vzhledem k předpokládaným intenzivním srážkám a nasycenosti území očekáváme vzestupy hladin vodních toků k 2. stupni povodňové aktivity, ojediněle nelze vyloučit i překročení 3. stupně,“ zní výstraha.

O varování informoval na svém Facebookovém profilu také hejtman Ladislav Okleštěk. „Právě jsme dostali varování před velmi vydatným deštěm a hrozbou povodní. Extrémní stupeň nebezpečí velmi vysokých srážek platí pro ORP Litovel, Šumperk, Jeseník, Uničov, Šternberk a Hranice. Krizový štáb Olomouckého kraje je v pohotovosti. Dávejte prosím na sebe pozor.“

Další články