Zde může být vaše reklama.

TRAGÉDIE VE SKLADU PETARD Výbuch domu způsobil požár. V troskách zůstal mrtvý muž

Výbuch domu způsobil požár. V troskách zůstal mrtvý muž

foto: HZS Olomouckého kraje

22. 09. 2023 - 14:02

Otinoves - Obrovská exploze otřásla ve čtvrtek obcí Otinoves na Prostějovsku. Výbuch ve firmě se zábavní pyrotechnikou zažehl požár v objektu a poničil domy v okolí. Při vyšetřování případu našli policisté tělo muže bez známek života, mrtvý byl majitel domu a profesionální hasič. Příčinou exploze je zřejmě neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Policie musela na několik hodin uzavřít průjezd obcí.

Malá víska na Drahanské vrchovině, která je známá spíše výrobou sýru Niva, zažila šok poté, co krátce po poledni explodoval jeden z domů. Místní obyvatelé ještě neviděli tolik záchranářů pohromadě: na místě zasahovaly dvě desítky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, policisté, psychologové, vyšetřovatelé i zdravotníci a lékaři. Zpočátku totiž nebylo jasné, zda kromě mrtvého majitele nejsou v okolí další oběti nebo zranění a jaké škody výbuch způsobil. Další zranění však na místě naštěstí nebyli.

Někteří obyvatelé deseti poničených domů museli navíc vyhledat náhradní ubytování. „Poškozeným a pozůstalým poskytovali na místě pomoc naši krizoví interventi,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Hasiči vyvezli ze skladů objektu velké množství zábavní pyrotechniky, které naložili do speciálně upraveného policejního vozu.

„Ve věci byly zahájeny úkony řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Místo exploze bylo do dnešního rána střeženo a následně se bude pokračovat v podrobnějším ohledání místa požáru a zajišťování důkazních materiálů,“ informovala mluvčí.

Podobný případ se stal před pěti lety v pár desítek kilometrů vzdálených Mostkovicích. Po výbuchu v domě byl v troskách nalezen mrtvý třiatřicetiletý majitel domu, jenž byl shodou okolností také profesionálním hasičem. Exploze tehdy poškodila šest desítek budov v okolí.

Další články