Zde může být vaše reklama.

Holásek předčasně skončil v čele Vlastivědného muzea Olomouc

Holásek předčasně skončil v čele Vlastivědného muzea Olomouc
Břetislav Holásek při představování výstavy ve Vlastivědném muzeu Olomouc.

foto: Lukáš Blokša

06. 12. 2021 - 18:57

Břetislav Holásek, dlouholetý ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, skončil předčasně ve své funkci. Rezignaci původně oznámil už letos v létě s tím, že odejde na konci ledna příštího roku, nakonec své rozhodnutí změnil a odejde o necelé dva měsíce dříve. Jako důvody zmínil mimo jiné vyhrocenou atmosféru poté, co zde v listopadu zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. 

„Rozhodl jsem se, že se tím nebudu už dál zabývat,“ potvrdil pro Český rozhlas Olomouc Břetislav Holásek. Dále už svůj odchod komentovat nechce. Podle dostupných informací se měla situace v instituci, kterou zřizuje Olomoucký kraj, zhoršit po listopadovém zásahu policie.

O tom, že je situace nepříjemná, mluvil Holásek už dříve, když ho Večerník oslovil s prosbou o reakci na policejní zásah.

"Mohu jen podat informaci , že si policie odvezla nějaké dokumenty. Více sdělit pochopitelně nemůžeme. Je to samozřejmě velmi nepříjemná záležitost pro všechny," napsal tehdy na dotaz Večerníku ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Břetislav Holásek.

Podle informací, se kterými přišel Český rozhlas Olomouc, má do konce letošního roku muzeum vést zástupkyně ředitele Lenka Kellnerová, od ledna se funkce ujme nový ředitel Jakub Ráliš, který už dříve v letošním roce vzešel z vypsaného výběrového řízení, do křesla tak nastoupí oproti plánům o měsíc dřív.

Další články