Zde může být vaše reklama.

LÉČBA BEZEM Tradiční česká léčivka černý bez kvete o měsíc dřív

Tradiční česká léčivka černý bez kvete o měsíc dřív

foto: pv

09. 05. 2024 - 08:19

Olomouc – Patříte mezi ty obyvatele Česka, kteří mají v domácí lékárně pytlíky a sklenice se sušeným lipovým či bezovým květem, mátou nebo šalvějí. Právě nyní nastal čas, kdy jde do květu oblíbená česká léčivka – černý bez. Bohaté a voňavé žlutobílé květy najdete v lesích, parcích zahradách či u polních cest letos o měsíc dřív. Oborníci odhadují, že celý přírodní cyklus je u rostlin a stromů urychlen o tři až pět týdnů.

Bylina je po staletí využívána v českém domácím léčitelství pro mnohé blahodárné účinky na lidský organismus. Odvar z květů může přinést úlevu při bolestech v krku, alergické i klasické rýmě, kašli a zánětu dutin nebo nachlazení. Bez se doporučuje i při problémech s nespavostí a také i při cévních chorobách. Připisuje se mu i pozitivní vliv na snižování vysokého krevního tlaku, podporuje činnost jater a najdete jej i v detoxikačních čajích. Je výborným kloktadlem při zánětu mandlí a dásní.

Květy i plody bezu jsou oblíbené také v kuchyni. Pochoutkou jsou mladé obalované květy v těstíčku, v řadě domácností se z nich také připravují sirupy. Dozrálé bobule pak slouží k výrobě likérů, kompotů a marmelád. V potravinářském průmyslu je šťáva z plodů používána jako přírodní barvivo.

Další články