Zde může být vaše reklama.

Jak jsou chráněny olomoucké parky? Ve Smetanových sadech je jen jedna kamera

Jak jsou chráněny olomoucké parky? Ve Smetanových sadech je jen jedna kamera

14. 02. 2019 - 00:00

Pobodání sedmnáctiletého chlapce počátkem února ve Smetanových sadech vzbudilo v Olomouci nejen spekulace o okolnostech útoku, které má na svědomí i do jisté míry velmi obecné informování ze strany vyšetřujícího orgánu, ale především oprávněné otázky občanů ohledně bezpečnosti v parcích. Podle oficiálního webu olomoucké Městské policie je ale ve třech olomouckých parcích jen jedna kamera.

Na webu Městské policie (zde) je možno dohledat rozmístění kamer Městského kamerového dohlížecího systému. Mapka ukazuje, že v Čechových, Smetanových a Bezručových sadech je všeho všudy jediná kamera, a to u Fontány v největším z olomouckých parků. Web dále zveřejňuje statistiku využití kamerového systému s posledními daty za rok 2018, kdy nejvíce využití - 118 - proběhlo v rámci monitorování akcí, v 55 případech kamerový systém napomohl odhalení nepovoleného parkování. 

Málo světla v parku? Podle všeho kvůli zvířátkům

Nedostatek kamer ale není jediným problémem bezpečnosti v olomouckých parcích. Pravdou je, že parky jsou z hlediska bezpečnosti velmi špatně osvětleny. Důvodem může být norma, která vyšší intenzitu světla zapovídá kvůli živočichům, kteří v parcích žijí - podobně, jako je v posledních letech diskutována problematzika večerního osvětlení sjezdovek, které vadí divoké zvěři a způsobuje předčasnou březost.

Samotné město Olomouc vydalo pro občanmy poslední tiskovou zprávu, která se týkala bezpečnosti v parcích, v roce 2010 (zde). Zpráva se podrobně věnuje pejskům, kteří nejsou na vodítku, a cyklistům, kteří sjeli z cyklotrasy.

-ms-

Další články