Zde může být vaše reklama.

Kamiony nebudou moci do centra Olomouce už od tohoto měsíce

Kamiony nebudou moci do centra Olomouce už od tohoto měsíce

07. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zhruba od poloviny prosince začne podle informací z radnice v Olomouci platit zákaz vjezdu vozidel nad 6 tun do centra města. Příprava dopravního značení již na potřebných místech ve městě začala. Dopravní značky by měly být kompletně osazeny začátkem příští ho týdne.

Hranici území dotčené území vymezit ulicemi Litovelská, tř. Míru, Foerstrova, Albertova, Velkomoravská, Švýcarské nábřeží, tř. 17. listopadu, Komenského a část ulice Dobrovského, odkud poté zákaz pokračuje i na sídliště Lazce. 

„Jsem rád, že poté, co se nám nepodařilo dosáhnout zamezení vjezdu těžké nákladní dopravy nad 6 a 12 tun na celé území města, dokázali jsme najít okamžité řešení alespoň té nejpalčivější části problému. Jsme si vědomi toho, že tranzitní doprava v ulicích města veřejnost skutečně obtěžuje, proto zákaz alespoň pro centrum města považuji za důležitý dílčí úspěch,“ uvedl v tiskové zprávě olomoucké radnice primátor města Antonín Staněk.

Regulace kamionů ve městech: řešení?

Podobný problém jako Olomouc řeší v posledních letech všechna větší města. Regulace však vyvolávají rozporuplné reakce. Takřka identickou situaci řeší právě v těchto měsících hlavní město Praha; podobnost s Olomoucí je dána nedobudovaným pražským okruhem, stejně jako Olomouci chybí východní tangenta. V Praze problém nedávno vyřešili zákazem vjezdu automobilu delších, než je 12 metrů, v Olomouci se řídíme tonáží vozidla a zakazuje vjezd nad 6 tun.

V Praze a ve Středočeském kraji ovšem vedly snahy o omezování vjezdu kamionů k tomu, že z obavy o zesílení provozu na objízdných trasách pro tranzitní přepravy začaly o zákazu vjezdu kamionů uvažovat nebo jej přímo zavádět i okolní města (Nymburk, Říčany,...), čímž středním Čechám hrozí dopravní kolaps. Podobně kdysi zavedení mýtného mělo za následek vykázání kamionů na venkovské silničky, které na provoz kamionové dopravy nebyly připraveny.

-ms-

Další články