Zde může být vaše reklama.

OSOBNOSTI A MÍSTNÍ NÁZVY Nové ulice v Olomouci. Kreativní hříčka s Cimrmanem už se neopakuje

Nové ulice v Olomouci. Kreativní hříčka s Cimrmanem už se neopakuje

foto: Google Maps

14. 03. 2024 - 08:40

Olomouc se rozrůstá o nové ulice. Zastupitelé proto v pondělí schválili jejich jména. Na rozdíl od jiných témat se názvy nestaly tématem pro politický boj mezi koalicí a opozicí. Návrhy na pojmenování tří ulic v městských částech Hejčín, Slavonín a Holice zaslaly příslušné komise městských částí a projednala je také komise pro kulturu a cestovní ruch.

„V Hejčíně, kde probíhá výstavba bytových domů v blízkosti fortu Na Šibeníku, ponese nově vznikající ulice název Antonína Pinky. Jde o rodáka z Hejčína, divadelního ochotníka a odbojáře. V katastrálním území Slavonín, kde se staví rodinné domy, vznikne ulice Pod Zlatým vrchem. V této části města jde o zažitý místní název lokality, která se nachází pod stejnojmenným kopcem. Třetí novinkou je v Holici ulice s novými rodinnými domy – Slovácká. V okolí jsou označovány ulice názvy národopisných oblastí,“ uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Naposledy radní schvalovali nová jména loni. Do mapových aplikací přibyly ulice pojmenované po slavném zápasníkovi Gustavu Frištenském a hercích Slávce Budínové a Václavu Babkovi. K nejslavnějším ulicím ve městě patří bezesporu Járy da Cimrmana, pojmenovaná po slavném géniovi a nejslavnějším Čechovi, který neexistoval. Najdete ji hned vedle Einsteinovy na Tabulovém vrchu. Že se oba géniové pomyslně sešli vedle sebe, ocenil při otevření ulice i Cimrmanův duchovní otec Zdeněk Svěrák.

Vítězi mezi názvy ulic v České republice jsou podle serveru Seznam zprávy Zahradní, Krátká a Nádražní.

Další články