Zde může být vaše reklama.

ROZKOL V KOALICI? Olomoucká radnice hostila špičky hnutí ANO. Ostatní strany to kritizují

Olomoucká radnice hostila špičky hnutí ANO. Ostatní strany to kritizují

foto: Hanácký Večerník

14. 03. 2024 - 16:58

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředsedové a členové stínové vlády Karel Havlíček, Alena Schillerová, Klára Dostálová a Jana Mračková Vildumetzová dnes v poledne sdělovali novinářům kritické názory na vládu a na čerstvou kauzu shromažďování informací o politickém soupeři. To by nebylo nijak zvláštní, kdyby se to neodehrávalo na nádvoří olomoucké radnice. Tiskové konferenci tohoto stranického orgánu sekundoval primátor Miroslav Žbánek. 

Tiskovou konferenci na nádvoří radnice, která následovala po jednání stranické „stínové vlády“ v zasedací místnosti primátora, zahájil sám Andrej Babiš. Od první věty se hájil, že jeho nedávná žádost o informace o ministru zahraničí Lipavském nebyla žádnou estébáckou metodou a že na nikoho ze soupeřů si žádné složky nevedl a nevede. Uvedl, že estébácké metody naopak užívá současná vláda, například když ho označila za bezpečnostní hrozbu. Zopakoval také svou oblíbenou tezi, že dnes žijeme v totalitě. Následovala vystoupení Karla Havlíčka a jeho tří stranických kolegyň. Jako poslední dostal na tiskové konferenci slovo primátor, který uvedl, že se dnes samosprávy v celé republice mají špatně a potýkají se s mnoha problémy, které dnešní vláda neřeší.

Na dotaz, zda je správné poskytovat prostory radnice pro stranická jednání, uvedl primátor Miroslav Žbánek, že olomoucká radnice hostila už od historických dob setkání panovníků, různých politiků a politická jednání a že je pro město jen dobře, když dnešní poslanci a dva místopředsedové sněmovny a možní členové budoucí vlády budou mít pozitivní vzpomínku na Olomouc. Dodal, že do Olomouce zval i jiné politiky včetně premiéra Petra Fialy. Předchozí primátoři ovšem na radnici ryze stranická jednání nepořádali.

Na akci měla odlišný názor nejen opozice, která je v zastupitelstvu v klubu SPOLU, ale i jeden z koaličních partnerů Žbánkova hnutí ANO, Piráti. „Jasně, radnici vede primátor Žbánek z ANO, který si na návštěvu může pozvat kohokoliv, ale využívat prostory radnice pro “jednání stínové vlády” či jiného stranického organu nám přijde přes čáru. Budeme se tak ptát, kolik interní stranická akce ANO v prostorech radnice stála nebo jestli vůbec nedošlo ke zneužití radnice ve prospěch jednoho hnutí,“ uvádí se dnes na stránkách Piráti Olomouc. Strany ODS, KDU-ČSL a TOP09, sdružené ve SPOLU, mají podobný názor. Obrátili se už včera veřejně na primátora s několika dotazy. Ptají se, z „jakého titulu dochází k poskytnutí prostor radnice stranického orgánu hnutí ANO“, proč může hnutí přímo na radnici pořádat svou stranickou tiskovou konferenci, zda zaplatila „stínová vláda“ něco městu za pronájem prostor a za jakých podmínek se vůbec poskytuje radnice k různým setkáním.

Další články