Zde může být vaše reklama.

OLOMOUCKÁ ZELEŇ Ořezy stromů a nové květinové záhony. Jaro je tady

Ořezy stromů a nové květinové záhony. Jaro je tady

foto: olomouc.eu

05. 03. 2024 - 12:57

Více než tisícovka stromů projde v Olomouci odborným ošetřením. Na ořezy dřevin, které se ve městě rozjely naplno, upozorňují v konkrétních místech i nové informační tabule. Kvůli nezvykle vysokým jarním teplotám začínají nakvétat i cibuloviny. V přípravě jsou také další výsadby zeleně.

Pravidelným ošetřením projde do konce března na 1200 stromů. Periodické ořezy dřevin ve městě provádějí pracovníci technických služeb hlavně kvůli jejich bezpečnosti a delší životnosti „Protože se před desítkami let prováděl řez stromů takzvaně na hlavu nebo na čípek, vznikly tím nestabilní sekundární koruny. Nemají pevné propojení s kostrou stromů a mohou být nebezpečné,“ popisuje vedoucí oddělení městské zeleně Jitka Štěpánková. „Proto je nyní nutné ořezy stromů postupně z provozně bezpečnostních důvodů a v souladu s arboristickými standardy pravidelně opakovat,“ objasňuje zásady odborných zásahů vedoucí Štěpánková.
Koruny stromů postupně prochází zdravotním, stabilizačním, výchovným nebo tvarovacím řezem. O tom, že se jedná o práce řádně schválené a prováděné oddělením městské zeleně magistrátu, informují Olomoučany v lokalitách nové informační tabule. Jejich instalací se Olomouc inspirovala v Bratislavě. „Veřejnou zeleň jsme v partnerském městě hodně diskutovali, včetně možností jak o údržbě informovat,“ objasňuje náměstek primátora pro zeleň Otakar Štěpán Bačák.
Kromě nutných ořezů přichází na jaře na řadu také výsadba nových stromů. Přibydou například v Okružní, Jungmannově, Bacherově a Mošnerově ulici. S postupnou kultivací rekreační krajinné zeleně se začne také na Slavonínských svazích a u Klášterního Hradiska. Výsady v dalších letech znamenají také koncepční přípravy dalších lokalit, které plánuje odbor městské zeleně. „Nové návrhy a studie by měly vzniknout pro výsadbu trvalkových záhonů v Parku malého prince, pro parčíky v Myslbekově a Špálově ulici, veřejně přístupné zelené plochy v Droždíně nebo jako doplnění chybějící zeleně v ploše u kostela Panny Marie Pomocnice na Nové Ulici,“ popisuje náměstek Bačák.
Nejen typická údržba dřevin na konci zimy, ale také první barevné květy značí přicházející jaro. Jarní cibuloviny o sobě už dávají vědět na osázených okružních křižovatkách nebo v zelených pásech veřejné zeleně. Další středové záhony během jara vzniknou letošní výsadbou také na okružních křižovatkách v Holici nebo v Neředíně pod konečnou zastávkou a točnou tramvají. Počet lokalit s květnatými loukami se rozšíří také v historických parcích. „Městské louky jsou atraktivní svým kvetením a vzhledem k sečení pouze dvakrát ročně slouží také jako útočiště a pastva pro hmyz. Klasický ornamentální záhon před restaurací Fontána, v centru Rudolfovy aleje letos doplníme o výsadbu macešek a cibulovin, abychom prodloužily dobu kvetení záhonu,“ objasňuje další plány Jitka Štěpánková.
Letničkové záhony vykvetou tentokrát také u městské tržnice, kde budou součástí tradičního Green pointu a doplní výsadby v nádobách. V letošní sezóně Olomoučané a turisté nepřijdou v centru města ani o oblíbenou floristickou instalací v Ariónově kašně, Kromě ní se na Horním náměstí chystá i speciální květinová dekorace, která se stane součástí Svátků města.

Další články