Zde může být vaše reklama.

NOVÁ CYKLOSTEZKA Stavbaři osadili lávku na cyklostezce, cesta na Březce bude rychlejší

Stavbaři osadili lávku na cyklostezce, cesta na Březce bude rychlejší

foto: olomouc.eu

09. 03. 2024 - 10:39

Důležitá cyklostezka z olomoucké městské části Černovír do Štěpánova dostává stále jasnější kontury. Úsek vedoucí převážně kolem železniční trati na Prahu urychlí dopravu do obcí, kam se dosud cyklisté dostávali složitější a delší cestou, často s využitím frekventovaných silnic nižších tříd. Dlouho očekávaná trasa by se měla otevřít letos na podzim.

Stavební firma na budoucí téměř čtyřkilometrové trase aktuálně usazuje konstrukci nové čtyřiadvacetimetrové lávky pro pěší a cyklisty přes Trusovický potok. V místě, kde stezka musí překonat zároveň i železniční trať, bude následně zajištěn bezpečný průjezd pro cyklisty a průchod pro pěší,“ objasnil stavební práce městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Budoucí cyklostezka vede z Olomouce do Štěpánova souběžně s koridorem železniční trati. Na své trase musí hned na několika místech překonat vodní toky - Trusovický potok, říčku Grygavu a Sitku. A právě u křížení Trusovického potoka s tratí nyní probíhají stavební práce.

Stavba páteřní cyklostezky zasahuje do katastru celkem čtyř obcí. Pomůže Olomouci, Štěpánovu a částečně i Chomoutovu. Úsek podél železnice se u Chomoutovského jezera napojí na stávající místní komunikaci. Všechny obce se na stavbě téměř čtyřkilometrové trasy za 88 milionů korun podílejí společně. Investorem je Mikroregion Šternbersko. Část budované cyklostezky na území města Olomouce má délku 736 metrů a přijde na 5,6 milionu korun.

Součástí celé trasy je také větev cyklostezky k Hromovu dubu a k lávce přes Sitku, kterou město dokončilo už v srpnu 2021, a dále až k mostu přes Oskavu. Délka cyklostezky podél železnice je 2,9 kilometru, délka větve k Hromovu dubu a lávce přes Sitku až k mostu přes Oskavu je 800 metrů. Celkově tak cyklostezka dosáhne délky 3,7 kilometru. Trasa stezky tak ve výsledku umožní nejen bezpečné propojení mezi Černovírem a Štěpánovem včetně napojení Chomoutova, ale také přímé propojení s frekventovanou nadregionální cyklostezkou Hvězdná. A to následným vybudováním podjezdu pro chodce a cyklisty pod železniční tratí

Další články