Zde může být vaše reklama.

Zmatečné hlasování na Zastupitelstvu ohledně povodní, jediná Plíhalová se zdržela

Zmatečné hlasování na Zastupitelstvu ohledně povodní, jediná Plíhalová se zdržela

20. 09. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Situace okolo protipovodňových úprav v okolí Bristolu (etapa 2b), které od léta v Olomouci probíhají, začíná být krajně nepřehledná. Poslední hlasování Zastupitelstva se nakonec změnilo ve frašku, během které primátor Staněk a jeho náměstek Žáček (oba ČSSD) dodatečně měnili svoje hlasování.

Banner Florcenter

Zastupitelka Ivana Plíhalová (v minulých komunálních volbách zvolená na kandidátce ODS, nyní kandidující za spOLečně) se jako jediná (!) zdržela hlasování ve věci odpuštění sto milionů Povodí Moravy městem. Proč? "Zdržela jsem se proto, protože nechci být trestně stíhaná," uvedla v rozhovoru pro HV Plíhalová. Podle jejích slov Povodí Moravy skutečně epočítalo ve svém rozpočtu s tím, že by tyto peníze mělo platit. "Vydírali město, že pokud tuto platbu neodpustí, zastaví stavbu. Radila jsem se o tom s přáteli, s právníkem i s ekonomem, a ti mi  jednoznačně poradili v této věci nehlasovat. Jsem ráda, že jsem je poslechla," říká Plíhalová. Podle jejích slov je celá změna vyhlášky doslova na hraně zákona, a zastupitelům, kteří hlasovali pro, skutečně trestní stíhání hrozí. "O tom, že věci nejsou v pořádku, mě přesvědčili svým chováním i primátor Staněk a náměstek Žáček. Ti nehlasovali vůbec a v zápise bych jejich hlas dodatečně upraven až po pauze," dodává.

Co se vlastně stalo: Žáček se Staňkem dodatečně měnili svoje hlasování!

Možná je všechno jinak. Potíž je v tom, že nikdo pořádně neví, jak. Při hlasování o změně veřejné vyhlášky, týkající se záboru a upuštění platby pro investora protipovodňových opatření, se děly i na Olomouc mimořádné věci. V oficiálním zápise z jednání na straně 30 pod číslem 14 stojí, že výsledky hlasování byly dodatečně upraveny a to tak, že primátor a Žáček hlasovali pro. Důvodem této úpravy byla údajně  nelibost zastupitelů s výsledky hlasování. Primátor Staněk následně vyhlásil přestávku na oběd. Po obědě pak ze zápisu čteme: "Mgr. Žáček - vrátil se k hlasování o bodu 9 a uvedl, že se omlouvá za to, že se nijak neprojevil a požádal o zanesení do zápisu skutečnosti, že při hlasování o bodu 9 Úprava OZV č. 2/2016 o užívání veřejného prostranství hlasoval pro." Primátor konstatoval,  že také  chtěl  hlasovat  pro  a  požádal  v tomto  smyslu  o  úpravu hlasování č. 14."  Proč město neúčtuje sto milionů stavební firmě Kauza je to složitá a informace se různí. Jisté je tolik, že investor stavby, tak jako jakýkoli jiný investor, by měl v průběhu stavby zaplatit městu za zábor veřejného prostranství (zavřené ulice atd). Za celou dobu rekonstrukce by tato částka dělala okolo 100 milionů, které si město Olomouc mohlo a mělo účtovat. Nyní se tak ale neděje, a je obtížné vysledovat proč. Jisté je, že stavební firma, která zakázku vysoutěžila, vyhrála nejnižší cenou...

Celý text v tištěném vydání HV 20.9.2018

Další články