Zde může být vaše reklama.

KOVÁŘI Z CELÉHO SVĚTA Helfštýn se chystá na festival Hefaiston

Helfštýn se chystá na festival Hefaiston

foto: helfstyn.cz

23. 08. 2023 - 11:08

Lipník nad Bečvou - Kováři z celého světa se o víkendu sjedou na hrad Helfštýn nedaleko Lipníku nad Bečvou, aby v přátelské atmosféře poměřili síly v klání s kladivy, kovadlinami a výhněmi. Jednačtyřicátý ročník festivalu Hefaiston se odehraje od pátku 25. do neděle 27. srpna.

„Máme přihlášených kolem tří stovek uměleckých kovářů z celého světa. Nejvíc, přes dvě stovky řemeslníků, je z České republiky. Na místě ale návštěvníci uvidí také umělce z Japonska, Slovenska, Austrálie nebo Spojených států,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro. Někteří si svoje díla přivezou hotová, jiní je budou kovat na místě.

Již od soboty český kovář Lukáš Kučera tvoří plastiku v rámci tradičního Kovářského fóra. „Originální výtvor, tentokrát inspirovaný válečným konfliktem a politickou situací, se stane součástí sbírky uměleckého kovářství na Helfštýně, která už čítá přes tisíc tři sta exponátů,“ podotkl kastelán Lauro.

Pro návštěvníky festivalu je po celý víkend připraven bohatý kulturní program zahrnující kromě zážitku z práce kovářů i prohlídky hradu, koncerty nebo promítání. Bližší informace najdete na www.hefaiston-helfstyn.cz.

Hefaiston tradičně patří k nejnavštěvovanějším událostem na Přerovsku. Loni v srpnu na něj dorazilo 648 mistrů černého řemesla z patnácti zemí. Akce přilákala téměř 10.000 návštěvníků.

 

 

 

Další články