Zde může být vaše reklama.

Přerov jde k soudu kvůli ovocné stezce Pastviska

Přerov jde k soudu kvůli ovocné stezce Pastviska

foto: Přerov

09. 03. 2020 - 20:00

Na začátku byla myšlenka na dobrý skutek - na konci je spor, který skončil až u soudu. Jde o osud stromů, které byly v roce 2017 vysazeny na pozemcích města a staly se součástí nové ovocné stezky Pastviska. Jenže krátce poté, co se dřeviny na trase mezi přerovským hřbitovem a obcí Horní Moštěnice objevily, se ozvali někteří vlastníci sousedních pozemků. Těm se nelíbilo, že stromy jsou na hranici parcel - a jich se nikdo nezeptal, jestli jsou „pro“. Navíc se začali obávat, že do těchto poklidných končin města přivede nová stezka více turistů. A začal boj.

Stromy vysadil spolek Pro Přerov, který na tuto akci dostal grant z Nadace Partnerství, část nákladů platili členové ze svých kapes. Město do jejich aktivity nevstupovalo finančně, pouze nechalo vypracovat geodetické vytyčení pozemků. Mohla tak vzniknout kilometr dlouhá trasa mezi poli, kterou lemovalo osmdesát hrušní, jabloní, švestek, třešní, višní či oskeruší a také sedmdesát keřů. Jenže se krátce poté ukázalo, že část těchto dřevin vadí majitelům sousedních pozemků, kteří se semkli ke společnému protestu – a rozhodli se hájit svůj majetek prostřednictvím společného právního zástupce. Ten se obrátil na zástupce města s návrhem, aby dali příkaz k odstranění dřevin. Jenže na půdě radnice narazil, neboť město si nechalo zpracovat právní analýzu, v níž stálo, že nedochází k narušení práv vlastníků a tudíž není důvod ke kácení. S tím ale majitelé parcel nesouhlasili, proto se obrátili na soud – a žádali, aby bylo nařízeno odstranění třinácti kusů dřevin, které jsou na hranici jejich pozemků. A soud jim vyhověl. „Okresní soud nám uložil povinnost odstranit do 30 dnů od právní moci celkem 13 stromů - a také uhradit náklady řízení v celkové výši 56 085,20 korun, a to do tří dnů od právní moci rozsudku,“ shrnul náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Radní města, kteří se tímto problémem ve čtvrtek 5. března zabývali, se rozhodli odvolat proti tomuto rozsudku - a uložili odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu vypracovat odvolání.

Lidé ze spolku Pro Přerov neskrývají lítost a hořkost. „Nás mrzí, že stromy v zemědělské krajině, které tuto krajinu zpřístupňují lidem a poskytují vyšší biodiverzitu, jsou pro někoho trnem v oku,“ řekl Jan Horký, který rovněž připomněl, že ovocná stezka byla už vloni v létě poničena neznámými vandaly. I on vítá, že se radní rozhodli bránit odvoláním proti rozsudku.

Další články