Zde může být vaše reklama.

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA CHARITY Koledníci vyrážejí zvěstovat zprávu o narození Krista

Koledníci vyrážejí zvěstovat zprávu o narození Krista

foto: Charita ČR

02. 01. 2024 - 22:18

Stovky malých i velkých koledníků vyrazí v následujících dnech do ulic měst obcí v Olomouci, regionu i celé ČR, aby lidem přinesli poselství o narození Krista a poprosili o dary pro potřebné. Tříkrálová sbírka, která vznikla v roce 2000 právě v Olomoucké arcidiecézi, je největší dobrovolnickou akcí v zemi. V olomouckém katolickém děkanátu (město a 29 obcí v okolí) startuje v pátek 5. ledna.

 

Skupinky koledníků navštíví domácnosti i některé instituce. Příspěvky se sbírají do úředně zapečetěných a očíslovaných kasiček s logem pořádající Charity, vedoucí tříkrálové skupinky se vždy prokáže platnou průkazkou. „Do oběhu vydáváme 424 kasiček, s kterými vyjde asi 1500 koledníků. Z toho je 23 statických kasiček, které jsou umístěné na veřejně přístupných místech, jako jsou například kostely, prodejny, kavárny, lékárny, instituce. Seznam je zveřejněný na našem webu a rovněž v interaktivní mapě, “ sdělila Dagmar Hubená, koordinátorka sbírky pro město Olomouc.

První koledníci vyrazí do ulic v olomouckém děkanátu v obcích Slatinky a Velký Týnec v pátek 5. ledna. Většina kolednických skupinek plánuje vyjít o prvním lednovém víkendu 5. - 7. ledna. Sbírku provází tradičně psaní iniciál K+M+B (Christus mansionem benedicat) včetně letopočtu křídou nad dveře, což znamená Kristus ať požehná tomuto domu. „Koledníci navštíví i nemocnici. Loni na oddělení pro dlouhodobě nemocné pacienty ve Fakultní nemocnici v Olomouci rozdali spoustu radosti. Věříme, že tomu tak bude i v letošním roce,“ uvedla Hubená.

V letošním roce hodlá podpořit Charita Olomouc z výtěžku Tříkrálové sbírky provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad.

Kromě obdarování koledníků lze přispět i dalšími způsoby, například DMS KOLEDA 30 (nebo 60, 90, 190) na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, 60 Kč, 90 nebo 190 Kč), případně příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky, číslo 66008822/0800, variabilní symbol 777970109Hypermarket Globus věnuje v období od 4. do 16. ledna 1 korunu z každého prodaného hanáckého chleba do Tříkrálové sbírky. Všem dárcům děkujeme za projevenou štědrost. V loňském roce vložili dárci na Olomoucku do pokladniček v hotovosti 2 380 732 korun, celkový výtěžek i s online kasičkou a bezhotovostními dary na účet činil 2 485 260 korun. Bližší informace a seznam míst se statickými kasičkami najdete na www.olomouc.charita.cz/chci-pomoci/nase-sbirky/trikralova-sbirka/.

Další články