Zde může být vaše reklama.

JOSEFKOL Mistři kočárů mají sraz na zámku v Čechách

Mistři kočárů mají sraz na zámku v Čechách

foto: Olomoucký kraj

21. 07. 2023 - 10:56

Čechy pod Kosířem - Mistři zapomenutých řemesel z mnoha zemí, kteří svůj život spojili se stavbou a opravami starých kočárů, se o víkendu setkají v Čechách pod Kosířem nedaleko Prostějova. V zámeckém areálu i nedalekém Muzeu historických kočárů mohou lidé obdivovat zručnost a dovednost našich předků i práci současných řemeslníků. Součástí akce je bohatý program s projížďkami kočárem, soutěžemi, přehlídkou koní, dílnami mistrů či večerní pochod s loučemi.

„Zveme vás na podívanou do arény, kde se nebojuje, ale kde touha, vůle a víra zdolávají všechny překážky. Spatříte tu nejtěžší práci statných kovářů, kdy jejich silné ruce ohýbají železo. Uvidíte ty nejkrásnější tvary dřeva – elegantní karoserie kočárů, kterým se žádné auto nevyrovná.  Pocítíte lehkost a měkkost krásných látek, kterými se kočáry potahují,“ láká na akci hlavní organizátor Václav Obr.

Představí se vám mistři 19 řemesel, kteří se po desetiletí podílejí na restaurování historických kočárů. Uvidíte zpracování různých materiálů jako je kov, dřevo, textil, kůže, proutí, barvy, ale i zlacení. Vrcholem bude sestavení kočárů. Na akci se zapřahají do zápřahů ušlechtilé koně z celé České republiky, které řídí zkušení mistři opratí. Nebudou chybět zpěváci, cimbál anebo sokolnické představení. Podrobnosti o akci a program na oba dny najdete na www.historickekocary.cz/josefkol/

 

Další články