Zde může být vaše reklama.

Obchvat Libivé u Mohelnice je zase o něco blíž. Počítá se s rokem 2020

Obchvat Libivé u Mohelnice je zase o něco blíž. Počítá se s rokem 2020

18. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Obchvat Libivé a odklon dálnice R35 od Mohelnice by podle plánů ŘSD měl být realizován v roce 2028-2030. To je výsledek nedávného jednání na ministerstvu dopravy, kam starosta Libivé spolu s občany doručili petici. V ní žádali rychlé vybudování obchvatu.

V polovině prosince byla na Ministerstvu dopravy starostou a občany místní části Libivá předána jejich petice za rychlé vybudování silničního obchvatu obce do rukou ministra dopravy Dana Ťoka. Obchvat se podle původních plánů ministerstva měl stavět až za patnáct let, obyvatelé obce u Mohelnice ale žádají rychlejší postup. Stavbu ale brzdí několik věcí, které jsou mimo kontrolu jak obyvatel Mohelnicka, tak případných rozpočtových záležitostí. Obchvat se totiž má napojovat na budoucí dálniční křižovatku Mohelnice sever, která se ale má stavět až společně s dálnicí D35 do Hradce Králové. Právě tato závislost jedné stavby na druhé je to, co organizátorům petice vadí.
 
"Hlavním cílem návštěvy na Ministerstvu dopravy bylo předložit generálnímu řediteli a ministrovi dopravy představu našeho termínu, nabídnout pomoc při výkupu pozemků a požádat ministra, aby nás podpořil. Domníváme se, že obchvat Libivé by mohl být zrealizován do roku 2020 a odklon R35 do roku 2022. Požádali jsme o rozdělení úseku Mohelnice – Staré Město na úseky dva, a to úsek odklonu R35 od Mohelnice po křižovatku Sever s napojením obchvatu kolem Libivé a úsek od křižovatky Sever do Starého Města. Také jsme požádali o předání všech kompetencí z Prahy do Olomouce, na oblastní ředitelství ŘSD. Ministrovi dopravy jsme vyložili naši představu pro rychlejší vydání stavebního
povolení našeho úseku. Generální ředitel ŘSD Jan Kroupa sdělil, že je to možné a slíbil zaslání nového harmonogramu. Současně nám oba pánové přislíbili, že oblastní ředitel ŘSD Martin Smolka dostane požadované kompetence k vyřízení stavebního povolení. Dá se tedy říci,
že pokud ministr dopravy a generální ředitel ŘSD dodrží, co slíbili, mohli bychom se dočkat realizace obchvatu Libivé do roku 2020. A jak poznamenal pan Kroupa, peníze problémem nejsou, ale termín je z říše snů. Uvidíme," uvedl v mohelnickém radničním periodiku starosta Pavel Kuba.
 
-ms-

Další články