Zde může být vaše reklama.

SILNÝ PŘÍBĚH Autor snímku Nitěnky představuje v Olomouci svůj další film

Autor snímku Nitěnky představuje v Olomouci svůj další film

foto: The Elephangelist

29. 08. 2023 - 20:15

Olomouc – Pokud nemáte ve středu večer co na práci, zajděte se podívat na snímek Lukáše Hodise. Tentokrát se autor nevěnuje historii zajímavých osobností Olomouce, ale vyrazil do střední Afriky, aby zmapoval vybíjení slonů v Kongu, kterému už deset let brání mladý český zoolog Artur F. Sniegon. Snímek The Elepfangelist se promítá od 18.30 za účasti autorů i ochránce ohrožených zvířat v Rest & Chilli Café v Sokolovské ulici.

Krátký film tvůrců Lukáše Hodise a Jakuba Chlouby zachycuje jedinečné okamžiky ze života českého aktivisty přímo v terénu. Diváci budou svědky mapování konkrétní oblasti Tsoulou na západě Konga a také uvidí odvážné rozkrývání pytláckých sítí a obchodníků se slonovinou i jinými wildlife produkty, které jsou žádaným artiklem převážně na asijských trzích.

"Vyhubení slonů může mít fatální důsledky na chod přírodních ekosystémů. Právě sloni totiž patří mezi hlavní distributory živin pro další organismy. Bez nich tak může dojít k razantnímu snížení biodiverzity, která svými procesy ovlivňuje kvalitu našich životů," říká Sniegon.

Dokumentaristé chtějí na příběhu zoologa ukázat, jak může každý jedinec přispět k řešení globálního problému. "Lidé ke svým rozhodnutím často potřebují silné příběhy, které v nich probudí emoce a touhu je následovat. Příběhy jsou způsobem, jak ukázat lidem cestu k zapojení do změny. A právě proto chceme Čechy jedním takovým inspirovat," popsal cíl filmového projektu producent Lukáš Hodis. Jedná se o jeho druhý snímek.

Prvním byl příběh Nitěnky, který má na internetu přes milion zhlédnutí a zvítězil v kategorii dokumentárních filmů na festivalech Mladé vize a České vize. Patnáctiminutový dokument popisuje strastiplný životní příběh dvojčat - sester Rulíškových. Dvou drobných hubených žen, které znal od vidění snad každý Olomoučan.

Další články