Zde může být vaše reklama.

25. ročník Divadelní Flora začíná v pondělí 9. května

Divadelní Flora začíná v pondělí 9. května

foto: moravskedivadlo.cz

08. 05. 2022 - 09:26

Sedm desítek akcí na rekordních třinácti scénách nabídne 25. ročník Divadelní Flory, který startuje již v pondělí 9. května. Jeden z největších tuzemských festivalů bude v Olomouci až do soboty 21. 5. vedle předních českých divadelníků hostit herce, režiséry, tanečníky, choreografy, performery či hudebníky z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska, Finska, Kanady, Ruska nebo Chile.

Divadelní Flora se v tradičním květnovém termínu vrací po třech letech (loni proběhla v omezenějším módu na podzim), čtvrt století své existence oslaví žánrově mimořádně pestrým třináctidenním programem, jenž vedle divadelních představení láká i na koncerty a další akce.

Festival otevře premiéra společné inscenace Divadla na cucky, spolku Kolonie a A studia Rubín, zájemci o zahraniční divadlo si mohou zajít na exkluzivní hostování špičkových německých scén Schauspiel Köln a Schauspielhaus Bochum nebo na martinské Slovenské komorné divadlo.

Fanoušci současného tance a performance mohou volit z mezinárodního mixu šesti výjimečných produkcí, z nichž polovina byla v posledních sezónách vybrána do reprezentativní kolekce Aerowaves. K vidění bude česká taneční Inscenace roku i Tanečnice roku, sólo, které zaujalo na prestižním stuttgartském festivalu, titul zařazený do výběru Tanzplattform Deutschland i unikátní umělecká sebereflexe, která v Rakousku získala Nestroyovu cenu pro nejlepší počin tamní nezávislé scény.

Diváka preferujícího českou činohru osloví inscenace Národního divadla, Studia Hrdinů, souboru Lachende Bestien, Divadla Na zábradlí i čerstvé olomoucké novinky Divadla na cucky a Moravského divadla.

Významný prostor dostává v letošním programu brněnské HaDivadlo, jehož inscenacím, ale i dalším autorským výbojům a uměleckým postulátům, je věnováno hned čtrnáct festivalových zastavení. Detailněji se polojubilejní Divadelní Flora, jejíž hlavní program doplní i spousta besed, seminářů, workshopů a dalších doprovodných aktivit, soustředí na tvorbu režiséra a uměleckého šéfa HaDivadla Ivana Buraje, který je letošní festivalovou osobností.

V Olomouci vystoupí také zajímaví hudebníci – z Berlína přijede trio Grey Paris, z Mnichova Jaromir Zezula s projektem Exit Music, tuzemskou hudební scénu budou, kromě desítky dýdžejů, reprezentovat Never Sol nebo Floex.

Předprodej vstupenek na produkce 25DF probíhá online a na pokladně Moravského divadla, podrobnější informace ke kompletnímu festivalovému programu na www.divadelniflora.cz

Další články