Zde může být vaše reklama.

Festival Dny umění nevidomých nabídne působivou výstavu

Festival Dny umění nevidomých nabídne působivou výstavu
Lukáš Černý

foto: archiv SONS ČR, z.s.

21. 06. 2023 - 18:50

 V rámci festivalu Dny umění nevidomých, který proběhne ve dnech 3. 7. - 30. 8. v městské olomoucké knihovně, proběhne výstava maleb a kreseb slabozrakého malíře Lukáše Černého. Vernisáž výstavy se za přítomnosti autora uskuteční v pondělí 3. 7. od 15:00.

Ústřední téma výstavy je krajinomalba, pro kresbu autor použil pastel, případně tužku, a v malbě akryl. Lukáš Černý se původně narodil v Jablonci nad Nisou, nyní ale žije a tvoří ve svém jičínském ateliéru Pod lucernou. Zde nabízí hodiny kreslení úplným začátečníkům a také pokročilejším kreslířům a kreslířkám. Splnil se mu tak životní sen a celoživotní koníček se stal jeho povoláním. Od září 2020 je dle vlastních slov "kreslíř a malíř na volné noze".

„Festival DUN se koná již od roku 1995 ve všech krajských a většině okresních měst celé Moravy včetně Olomouckého regionu. Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti zrakově postižené umělce a přesvědčit ji formou koncertů a výstav o tom, že nevidomí lidé mají ztížené zrakové možnosti, ale jinak jsou zcela schopni být nedílnou součástí běžné společnosti, pro kterou mohou být i přínosem,“ říká sociální pracovnice Klára Kočí ze spolku Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky.

Tento atraktivní program si určitě nenechte ujít!

Další články