Zde může být vaše reklama.

Povedené představení Benefiční koncert v Hanáckých kasárnách nadchnul

Benefiční koncert v Hanáckých kasárnách nadchnul

foto: olkraj.cz

07. 07. 2022 - 15:11

Potleskem ve stoje odměnilo publikum v pondělí večer Moravskou filharmonii Olomouc pod vedením Debashishe Chaudhuriho, která se představila na benefičním koncertu na nádvoří Hanáckých kasáren. Hudební večer Olomoucký kraj uspořádal u příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě EU. Výtěžek ve výši 65 tisíc poputuje na podporu řešení ukrajinské krize, o konkrétním účelu rozhodnou krajští radní.

„Koncertem jsme důstojně oslavili zahájení našeho předsednictví v Radě Evropské unie. Konal se v mimořádných prostorách Hanáckých kasáren, kde sídlí Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Chci poděkovat všem, kteří v našem kraji pomáhali a pomáhají zvládnout složitou situaci válečných uprchlíků,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Benefiční open air koncert se odehrál v neobyčejných kulisách, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Pod taktovkou indického dirigenta Debashishe Chaudhuriho zahráli olomoučtí filharmonici skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Vítězslava Nováka, Josefa Suka i Oskara Nedbala. Hudba významných českých skladatelů ostatně zazní v podání olomouckých filharmoniků i v zahraničí. U příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie a 100. výročí založení Svazu Čechů v Chorvatsku totiž zahrají v chorvatských městech Záhřeb a Daruvar.

„Když jsme před pár měsíci začali připravovat kulturní program k českému předsednictví, zrovna vypukl konflikt na Ukrajině. Napadlo mě proto dvě témata propojit do jednoho místa a tím se stalo nádvoří Hanáckých kasáren. Večer se povedl, zejména díky Moravské filharmonii a unikátnímu prostoru, šlo o opravdu jedinečný zážitek,“ sdělil radní pro kulturu Jan Žůrek.

Ještě před zahájením koncertu hejtman Josef Suchánek ocenil dvacítku autorů nejlepších výtvarných prací soutěže základních uměleckých škol Olomouckého kraje. Žáci tentokrát tvořili na téma Inspirujeme Evropu. Díla je možné si prohlédnout ve druhém patře budovy sídla Olomouckého kraje, kde budou k vidění po celé léto.

Ti, kteří se koncertu osobně nezúčastnili, si mohou vystoupení filharmoniků užít i zpětně v pohodlí domova. Videozáznam je k vidění na YouTube kanálu Olomouckého kraje.

Další články