Zde může být vaše reklama.

Dvořákova Olomouc nabídne hudbu napříč staletími

Dvořákova Olomouc nabídne hudbu napříč staletími

foto: Archiv

06. 03. 2020 - 09:00

Moravská filharmonie Olomouc představila program letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Sedm koncertů přinese do Olomouce hudbu napříč několika stoletími i žánry a návštěvníci se mohou těšit také na světové premiéry.

Olomouc bude hostit vynikající sólisty, jazzmany i crossoverový projekt, na programu je také černobílá americká groteska s živou orchestrální hudbou. Festival se koná od 14. do 22. května a vstupenky jdou právě do prodeje.
Sedm zcela odlišných produkcí Dvořákovy Olomouce nabídne hudbu napříč pěti staletími a na festivalové návštěvníky.

„Hudební festival má být velkolepou oslavou hudební kultury, revuí výjimečných, na sebe navazujících koncertů. S úctou k dlouholeté tradici jsme pro letošní ročník Dvořákovy Olomouce připravili právě takovýto program,“ uvádí Ivana Kalina Tabak, dramaturgyně festivalu Dvořákova Olomouc. Hlavní programovou osou jsou díla Antonína Dvořáka, a to kompozice symfonické, komorní a písňové v interpretaci špičkových umělců. Na festival zavítají taková zvučná jména, jakými jsou klavírista Marián Lapšanský, vynikající Bennewitzovo kvarteto a skvělá PKF – Prague Philharmonia. Renomovaný soubor Musica Florea pak poprvé předvede Dvořákovo dílo tak, jak znělo za jeho života – poučenou interpretací s dobovými hudebními nástroji.

Zahraniční hvězdy festivalu se v regionu představí úplně poprvé – ansámbl Soqquadro Italiano vyzývá návštěvníky programem Kdo se bojí baroka? jedinečnou fúzí barokní hudby, tance i dalších uměleckých forem a žánrů. Návštěvníci závěrečného koncertu – Velkého finále – uslyší vynikající srbskou klavíristku Tamaru Stefanović. Již tradičně připravili organizátoři festivalu i hudebně-filmovou lahůdku – černobílou americkou grotesku Frigo, oběť krevní msty, s premiérou filmové hudby Roberta Israele.

„Je dobře, že každé kulturní místo má své tradiční události, které kulturu zprostředkovávají a oslavují. V případě klasické hudby a Olomouce to je především tento festival, jehož historie sahá až do roku 1950,” říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává, „věřím, že se návštěvníkům letošní ročník festivalu bude líbit a že ocení naše úsilí pokračovat v tradici a festival dále rozvíjet a proměňovat.”

Vstupenky na festival Dvořákova Olomouc jsou v prodeji od 5. března online na webu festivalu DvorakovaOlomouc.cz, anebo v Informačním centru Olomouc v budově radnice na Horním náměstí.

Další články