Zde může být vaše reklama.

Jubilejní ročník Hudební festival Baroko slaví čtvrtstoletí

Hudební festival Baroko slaví čtvrtstoletí

foto: archiv festivalu Baroko

22. 06. 2022 - 13:46

Olomoucký hudební festival Baroko, který se zaměřuje na uvádění novodobých premiér barokních a klasicistních skladeb vzniklých v Čechách a na Moravě, slaví 25 let od založení. Od svého vzniku používá k interpretaci děl dobové hudební nástroje a snaží se rekonstruovat ztracená díla na původní barokní libreta.

„Mou letošní srdcovkou je Posvátné kopí Andonia Draghiho. Premiéra se uskutečnila v Praze, kam císařský dvůr uprchl z Vídně před morovou nákazou. My ji nabídneme 1. července. Velmi se těším i na experimentální Písně o nestálosti tohoto světa. Půjde o skladby ze 17. století, ovšem v podání vynikající šansoniérky Aleny Hladké,“ uvedl zakladatel festivalu Tomáš Hanzlík.

Festival, který začal před několika dny, nabízí až do 26. července celkem 12 představení. Zázemí mu poskytuje letní scéna v atriu Vlastivědného muzea v Olomouci. Letošní ročník je věnován hudbě na dvoře Leopolda I. Přehlídka vznikla díky kroměřížskému archivu, kde se značná část materiálů uchovala. Druhým zdrojem jsou dobové rukou psané partitury ze soukromé knihovny císaře, jež jsou v poslední době zveřejňované Rakouskou národní knihovnou. Festival pořádá Univerzita Palackého ve spolupráci s Vlastivědným muzeem, Moravským divadlem a dalšími partnery.

Další články