Zde může být vaše reklama.

Hvězdou Colores Flamencos je sevillský tanečník David Pérez

Hvězdou Colores Flamencos je sevillský tanečník David Pérez

foto: archiv

26. 07. 2019 - 15:00

Roztančená olomoucká náměstí, flamenkové workshopy, koncerty, gastronomické večery a famózní galavečer, na kterém vystoupí virtuózní sevillský tanečník David Pérez. To všechno je čtyřdenní multižánrový festival Colores. Jeho 11. ročník, který pravidelně podporuje město Olomouc, začíná dnes a potrvá do 28. července.

Vrcholem festivalu je vždy Galavečer. A letos tomu nebude jinak. Tradiční a všemi očekávaný Galavečer flamenka se uskuteční 27. července v pavilonu A na Výstavišti Flora. „Vášeň je patrně nejpřiléhavější výraz, pokud bychom chtěli definovat flamenko. Jeden z nejvýznamnějších španělských flamenkových tanečníků David Pérez, představí na letošním festivalu svůj nejnovější projekt De Arte“, popisuje za pořádající agenturu Viktor Šebesta.

V tomto strhujícím flamenkovém představení naplněném jižanskou energií se odráží životní příběhy každého z jeho devíti protagonistů.Tradiční taneční styly jako Alegrías, Fandango, Seguiriya či Tangos, zde reprezentují opravdové flamenko, vycházející z tradic a zároveň otevřené současnosti. „Je nás devět umělců, jejichž domovem je Andalusie a životní láskou a posláním flamenko. Každý z nás má za sebou dráhu sólisty, v projektu De Arte jsme se však sešli, abychom společně vyjádřili tancem a hudbou vše na co nám pouhá slova nestačí,“ říká o projektu jeho autor David Pérez.

V rámci dalšího doprovodného programu, se návštěvníci festivalu mohou těšit na koncert kapely Shahab Tolouie Quintet, která vystoupí v Jazz Tibet Clubu v pátek 26. července. Quintet složený z vynikajících hudebníků předvádí strhující kombinaci mystiky perské hudby a žhavých rytmů španělského flamenka. Hlavním lákadlem je protagonista Shahab, který disponuje skvělou technikou hry na jedinečný tříkrký nástroj Fusetar a cizokrajně zabarveným zpěvem.

Dalším neméně zajímavým bodem festivalového programu, bude klavírní recitál Sáry Medkové, která patří k předním českým klavíristkám mladé generace. Vystupovala sólově i s orchestry v šestadvaceti zemích Evropy, v Asii a opakovaně i v USA. V rámci jejího olomouckého koncertu představí taneční suity španělských, argentinských a francouzských skladatelů s původně mexickými sarabandami z pera J. S. Bacha. Koncert se uskuteční v neděli 28. července v sále Mozarteum arcidiecézního muzea.

Doprovodný program dále pokračuje dny španělské kuchyně v hotelu NH Collection Olomouc Congress, tanečními workshopy se španělskými lektory, fiestou ve Smetanových sadech a dalším programem.

Další články