Zde může být vaše reklama.

Olomouc (o)žila hudbou, v ulicích zahrál i Voxel

Olomouc (o)žila hudbou, v ulicích zahrál i Voxel

foto: Vojtěch Duda, UP

05. 06. 2021 - 12:00

V pátek 4. června večer se centrem Olomouce linul zpěv, smích, hra na hudební nástroje i cinkání pivních půllitrů. Do ulic Olomouce se totiž dostal netradiční festival, díky kterému hanácká metropole doslova ožila. Historická náměstí a ulice města tak po dlouhé době opět pulzovaly čilým ruchem života. Ten rozproudily snad na každém rohu desítky hudebníku a davy lidí, které se skvěle bavily.

Hudebníci, tanečníci i další umělci se prostřídali na zhruba padesáti místech po celém olomouckém centru před hospodami, bary, kavárnami a do ulic svým výkonem přilákaly tisíce zájemců.

Akce v 18 hodin odstartovala vystoupením Žesťového kvintetu Moravské filharmonie před kapucínským kostelem na Dolním náměstí, festival pak pokračoval do nočních hodin, vyvrcholením bylo několik vystoupení v areálu letního kina. 

Během odpoledne se hrálo na obou hlavních náměstích, v přilehlých ulicích, ale také na náměstí Republiky, Michalském návrší a pod Dómem. Městem zněla pestrá směsice hudebních žánrů od jazzu, přes blues, rock, až po moravský folklór. Před čajovnou v Kateřinské ulici své boky rozvlnily orientální tanečnice. 

Hudbou žilo celé olomoucké centrum
Kamkoliv se člověk v olomouckém centru během pátečního odpoledne hnul, mohl si něco poslechnout. Juchalo se v Uhelné, Ztracené, Pekární, Koželužské i Riegrově ulici. Největším tahákem zaplněného centra byl Voxel, který po dvacáté hodině vystoupil před zaplněným Žerotínovým náměstím. 

Spontánní akci, která proběhla po utrápeném roce, způsobeném pandemií koronaviru, kdy umělci i podniky přišli o velkou část svých příjmů, si akci užil snad úplně každý. Přestože byl program zdarma, lidé ochotně přispívali do přítomných kasiček, futrálů i klobouků.

Na úsměvech vystupujících i všech návštěvníků bylo vidět, že jim poslední rok, poznamenaný pandemii koronaviru, nevzal chuť se jít bavit ven a společně s přáteli a dalšími si zazpívat a pohybovat se do rytmu hudby. Důležitou součástí celé akce byla spontánnost, díky které událost měla tak velký ohlas mezi úplně každým.

Organizátor celé akce, který s nápadem na tu letošní přišel jen před několika málo týdny, zároveň slíbil, že bude usilovat o to, aby se podobný happening uskutečnil znovu.

Další články