Zde může být vaše reklama.

Ondřej Kabrna Prolog Československého jazzového festivalu se blíží

Prolog Československého jazzového festivalu se blíží
Šikovný muzikant Ondřej Kabrna se svým uskupením prolog zahájí.

foto: ČSJF

04. 02. 2020 - 06:00

Tradiční jarní prolog Československého jazzového festivalu v Přerově (14. března 2020, 19.30, Městský dům) udělá radost všem příznivcům jazzových fúzí, které přitahují svou uměleckou kvalitou při kombinování nejrůznějších muzikálních vlivů, ale dokážou též spolehlivě plnit další poslání hudby, tedy radost a zábavu.

Přerovští organizátoři si vždycky dali záležet na tom, aby publiku ukázali to nejlepší, co lze v daném žánru nabídnout a zároveň aby byli aktuální, co se týká výběru muzikantů, kteří jsou na svém tvůrčím vrcholu nebo na něj právě míří. A nejinak tomu bude i letos.

Festivalový prolog zahájí Ondřej Kabrna & Flying Hammond, tedy seskupení, které vzdává hold kultovním hammondkám vlastními skladbami, kde se prolíná jazz a fusion, ale též klasické varhanní improvizace, včetně takových, ve kterých je téma dáno z obecenstva. V roce 2019 se Ondřej Kabrna a jeho „létající hammondky“ hudebně připojili k oslavám třiceti let od sametové revoluce a v jejich aranžích zazněly některé skladby, jež neodmyslitelně patřily k roku 1989. Malý střípek z této hudby skupina představí také v Přerově. Varhaníka Ondřeje Kabrnu doplňují Kryštof Tomeček (kytara) a Jakub Nývlt (bicí).

Headlinerem večera bude švédský zpěvák a klávesista Jonah Nilsson. Jeho popularita raketově vzrostla v posledních letech poté, co se svým uskupením Dirty Loops naboural představy o jednoduchých popových popěvcích, když tato skupina dala známým hitům neskutečně dravá a kreativní aranžmá, často velice vzdálená původním skladbám, ale o to bližší uším a srdcím jazzových fanoušků. Se začátky kapely je spojeno mj. jméno superproducenta Davida Fostera.

V současné době se Jonah Nilsson dostal pod producentská křídla dalšího velikána hudební historie, kterým je Quincy Jones. Svůj sólový projekt Jonah charakterizuje jako hudbu s koketním a drzým zvukem Dirty Loops, ale s většími přesahy do R&B a popu. Do Přerova přiveze Jonah Nilsson své spoluhráče ze svého sólového projektu, kterými jsou Jonatan Alfredsson (klávesy), Tobias Grenholm (baskytara) a Kefa Figaro (bicí).

Afterparty po koncertě obstará zlínský F-Dur Jazzband. Ihned po jarním prologu se mohou posluchači začít těšit na 37. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově, který je plánován v obvyklém říjnovém termínu.

Další články