Zde může být vaše reklama.

Chystá se 47. ročník Svátky písní mají letos více než tisíc účastníků

Svátky písní mají letos více než tisíc účastníků

25. 05. 2019 - 11:28

Od úterý 28. května do neděle 2. června proběhne v centru Hané 47. ročník festivalu sborového zpěvu Svátky písní Olomouc. Jako v uplynulých letech se v jeho rámci uskuteční renomovaná pěvecká soutěž Mundi Cantant i řada nesoutěžních koncertů a doprovodného programu. Organizátoři navíc pro letošní ročník připravili také jednu velkou novinku.

Přes třicet pěveckých sborů všech kategorií, orchestry a dohromady tedy více než tisíc účastníků z  celkem 9 zemí světa včetně Turecka, Malajsie, Kazachstánu nebo Kanady. To je aktuální bilance festivalu Svátky písní Olomouc, který odstartuje už v úterý 28. května v historickém centru Olomouce. Jeho nedílnou součástí je mezinárodní soutěž amatérských pěveckých sborů Mundi Cantant a s ní spojená soutěž o  Absolutního vítěze Mundi Cantant. K její mu vyhlášení dojde v sobotu 1. června v 19:00. Tyto programové stálice navíc od letošního ročníku rozšiřuje také Mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Svátky písní se tedy nově otevírají také interpretům instrumentální hudby. Pořadatelé si od této novinky do budoucna slibují mimo  jiné možnost kombinování a splývání sborové a orchestrální hudby na festivalových pódiích.


V porotě se objeví i Cool-Jae Huh nebo Anjana Abraham

Mezi porotci zmiňovaných soutěží jsou jako každý rok významné osobnosti sborového zpěvu z celého světa.  Letos například korejský skladatel, vysokoškolský pedagog a sbormistr Cool- Jae Huh nebo Anjana Abraham. Její účast na festivalu představuje i  v  celoevropském měřítku raritu, protože tato dirigentka, zpěvačka a  pedagožka je původem z Indie, kde je postavení sborového zpěvu radikálně odlišné od našeho. Soutěžní koncerty jsou zdarma přístupné všem návštěvníkům festivalu, hodnotit výkony jednotlivých sborů ale mohou také fanoušci sborového zpěvu z celého světa. Koncerty se totiž budou vysílat prostřednictvím online přenosů. S tím souvisí také možnost internetového hlasování o  nejlepší sbor, ze kterého vzejde vítěz speciální Ceny publika. Svátky písní ale nejsou jen o soutěžení. Jednotlivé sbory se potkávají a spolupracují na workshopech, rozborových seminářích a dalších aktivitách, veřejnosti se navíc představí i  prostřednictvím řady nesoutěžních vystoupení na olomouckém Horním náměstí a  dalších místech. Divácky atraktivním bodem festivalu bude také koncert s názvem Sborové ro(c)kování, který se uskuteční v sobotu 1. června. Ten nabídne spirituály i  sborové úpravy slavných  skladeb skupin Queen a The Beatles v podání Komorního sboru Lenky Dohnalové–Mlynářové a  spojených pěveckých sborů. Celkem se na pódiu objeví přes 200 zpěváků nejen z  Olomouckého kraje. To vše zaručuje, že na konci května bude Olomouc nepřeslechnutelná.


Přibyla celorepubliková soutěž ZUŠ Open

Stejně jako v  minulých letech je festival Svátky písní Olomouc spojen se Svátky města Olomouce a letos nově také s celorepublikovou akcí ZUŠ Open. Díky tomu se na festivalu představí také žáci výtvarných, tanečních a hudebních oborů z uměleckých škol Olomouckého kraje. Silnou pozici festivalu Svátky písní v celosvětovém kontextu potvrdilo jeho nedávné zařazení do prestižní asociace Choral Festival Network. To totiž platí ve světě sborového zpěvu za známku kvality.

Další články