Zde může být vaše reklama.

Svátky písní odstartovaly fenomenálním vystoupením Kazachů

Svátky písní odstartovaly fenomenálním vystoupením Kazachů

30. 05. 2019 - 06:00

47. ročník Svátků písní je tady. Úvodním koncertem ve chválkovické sokolovně začal festival, který Olomouc v tomto žánru řadí doslova mezi světové metropole, a začal velkolepě.

Festival začal, jako už každoročně, úvodním koncertem v Sokolovně ve Chválkovicích, a to fenomenálním výkonem sboru Baiterek Choir z Kazachstánu. Až do neděle, kdy festival končí promenádním koncertem ve Smetanových sadech, se nyní na tři dny přesune hlavní dějství Svátků písní na olomoucké Horní náměstí.

V porotě se objeví i Cool-Jae Huh nebo Anjana Abraham

Mezi porotci jednotlivých soutěží jsou jako každý rok významné osobnosti sborového zpěvu z celého světa.  Letos například korejský skladatel, vysokoškolský pedagog a sbormistr Cool- Jae Huh nebo Anjana Abraham. Její účast na festivalu představuje i  v  celoevropském měřítku raritu, protože tato dirigentka, zpěvačka a  pedagožka je původem z Indie, kde je postavení sborového zpěvu radikálně odlišné od našeho.
Soutěžní koncerty jsou zdarma přístupné všem návštěvníkům festivalu, hodnotit výkony jednotlivých sborů ale mohou také fanoušci sborového zpěvu z celého světa. Koncerty se totiž budou vysílat prostřednictvím online přenosů. S tím souvisí také možnost internetového hlasování o  nejlepší sbor, ze kterého vzejde vítěz speciální Ceny publika. Svátky písní ale nejsou jen o soutěžení. Jednotlivé sbory se potkávají a spolupracují na workshopech, rozborových seminářích a dalších aktivitách, veřejnosti se navíc představí i  prostřednictvím řady nesoutěžních vystoupení na olomouckém Horním náměstí a  dalších místech. Divácky atraktivním bodem festivalu bude také koncert s názvem Sborové ro(c)kování, který se uskuteční v sobotu 1. června. Ten nabídne spirituály i  sborové úpravy slavných  skladeb skupin Queen a The Beatles v podání Komorního sboru Lenky Dohnalové–Mlynářové a  spojených pěveckých sborů. Celkem se na pódiu objeví přes 200 zpěváků nejen z  Olomouckého kraje. To vše zaručuje, že na konci května bude Olomouc nepřeslechnutelná.


Přibyla celorepubliková soutěž ZUŠ Open

Stejně jako v  minulých letech je festival Svátky písní Olomouc spojen se Svátky města Olomouce a letos nově také s celorepublikovou akcí ZUŠ Open. Díky tomu se na festivalu představí také žáci výtvarných, tanečních a hudebních oborů z uměleckých škol Olomouckého kraje. Silnou pozici festivalu Svátky písní v celosvětovém kontextu potvrdilo jeho nedávné zařazení do prestižní asociace Choral Festival Network. To totiž platí ve světě sborového zpěvu za známku kvality.

Další články