Zde může být vaše reklama.

Hudební projekt V Olomouci bude zářit České nebe

V Olomouci bude zářit České nebe

foto: ADO

16. 10. 2019 - 09:00

Součástí národní poutě do Říma, která o několik dní dříve zavítá také do Olomouce, se stane hudební projekt České nebe září. Koncert je součástí letošní připomínky 30 let od svatořečení Anežky České a pádu komunismu. V pátek 1. listopadu, kdy koncert proběhne, mu bude předcházet mše svatá v katedrále.

Autorem obsáhlého hudebního díla je skladatel Jan Zástěra, který loni získal ocenění OSA jako nejúspěšnější skladatel vážné hudby a také jako autor skladby roku, rovněž je čerstvým držitelem čestného uznání ČBK. Hudební dílo nastudoval orchestr Hudby Hradní stráže a Policie ČR, jehož je plukovník Zástěra dirigentem, spolu se Spojenými sbory Podkrušnohoří a sólisty. Organizačního zajištění akce se ujala Trautzlova umělecká společnost. Texty kantát o českých světcích jsou dílem básnířky Marie Dolistové. Do Říma i po Česku vyrazí České nebe prezentovat 120 hudebníků, sólistky Miroslava Časarová a Bronislava Smržová, na varhany bude hrát Lukáš Dvořák.

Před slavnostním uvedením v Lateránské bazilice vystoupí pouze ve třech českých městech. Toto miniturné odstartuje dne 1. listopadu v 19:00 koncertem v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci. Úvodní koncert, jehož záznam pořídí TV Noe, se koná též u příležitosti 200. výročí jmenování Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem. Následovat budou koncerty v Kutné Hoře a v Praze.

Koncertu v Olomouci bude předcházet pontifikální mše svatá v katedrále sv. Václava, kterou bude od 17:30 celebrovat arcibiskup Jan Graubner společně s pomocnými biskupy. Následně pak v 19:00 naváže koncert v bývalém „vojenském“, dnes studentském kostele Panny Marie Sněžné, nad kterým převzal záštitu arcibiskup Jan Graubner. Finančně koncert podpořilo Arcibiskupství olomoucké, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.

Předprodej vstupenek v informačním centru podloubí Radnice, tel. 585 513 392 nebo 608 772 142. Bližší informace o koncertu na stránkách Českého nebe.

Další články