Zde může být vaše reklama.

Varhanní koncert v Prostějově o Velikonoční neděli

Varhanní koncert v Prostějově o Velikonoční neděli

18. 04. 2019 - 21:35

Kostel Povýšení svatého Kříže se stane o Velikonoční neděli 21. dubna dějištěm koncertu. Varhaník Ondřej Mucha poprvé zahraje na zrestaurované varhany. Na programu bude Couperin, Bach, Mozart a další.

Restaurování historických varhan z roku 1934 bylo dokončeno v září 2018. Na jejich rekonstrukci připěla veřejnost prostřednictvím adopcí píšťal, kdy se do podpory projektu mohl zapojit téměř každý. Přispěla i prostějovská radnice a olomoucké hejtmanství.

Tuto neděli 21. dubna pořádá Farnost Povýšení svatého Kříže první samostatný varhanní koncert.  Začíná v 17 hodin a za nástrojem bude varhaník Ondřej Mucha. „Lidé budou moci si nástroj vyslechnout v plné své kráse, tak jak zněl v době svého vzniku. Nalákat můžu na slavnou Bachovu Toccatu a fugu d moll a Mozartovu Fantasii f moll, jednu z nejcennějších skladeb varhanní literatury klasicismu. U této skladby se nástroj představí ve všem, co umí,“ pozval čtenáře Ondřej Mucha a zdůraznil, že u varhan v kostele Povýšení sv. Kříže koncertoval ve 30. a 40. letech minulého století slavný český varhanní virtuos, profesor Bedřich Antonín Widermann.

Vedle studií varhanního oboru na Konzervatoři Evangelické akademie v Kroměříži absolvoval Ondřej Mucha také Mezinárodní mistrovské interpretační kurzy na JAMU v Brně pod vedením prof. Kamily Klugarové. V posledních letech se věnuje koncertní činnosti, Prostějov reprezentoval na řadě míst nejen v České republice, ale i v zahraničí. V neposlední řadě působí jako liturgický varhaník v kostele sv. Jana Nepomuckého v Prostějově.

Další články