Zde může být vaše reklama.

HANÁCKÝ PITAVAL Křest knihy o zločinech se odehrál na místě skutečného zločinu

Křest knihy o zločinech se odehrál na místě skutečného zločinu

foto: Michal Folta

01. 12. 2023 - 20:12

Na tržnici se dnes odpoledne odehrála prezentace a křest nové knihy, která potěší regionální patrioty i příznivce žánru krimi. Známý historik Jiří Fiala a několik spoluautorů připravilia a díky sdružení Memoria Porta vydali pokračování Olomouckého pitavalu, mimořádně oblíbené knihy o hrdelních zločinech z tisícileté historie Olomouce. Křest knihy Hanácký pitaval se odehrál na místě jednoho ze zločinů, která ve knize podrobně vylíčen.  

Volné pokračování mimořádně úspěšné publikace Jiřího Fialy Olomoucký pitaval přináší třicet poučných příběhů z dějin zločinu a trestu, tentokrát ze širšího regionu střední Moravy a také z pera dalších autorů (Jiří Lapáček, Lubomír Novotný, Kamila Holásková a Michal Folta). Kniha obsahuje kapitoly z kriminální historie města Olomouce, ale odkrývá nám události spojené se zločinem a jeho potíráním i v jiných místech regionu – v LitovliPřerověProstějově nebo Mohelnici. Přibližuje vznik a fungování uničovské šatlavy nebo místa šternberských popravišť.

Čtenář se seznámí s prvním zaznamenaným případem regionální kriminální historie, kterým bylo ublížení na zdraví (rozuměj nakládačka) prvnímu olomouckému biskupovi Janovi rukama biskupa pražského Jaromíra. Autoři popisují dramatické události spojené s ubodáním českého barytonisty německým nacionálním fanatikem, s vraždou mladé matky a dvou dětí sovětským vojákem nebo (z doby nedávné) s komplikovaným pátráním po vrahovi středoškolské učitelky angličtiny. V knize je popsán i neobvyklý a pro policii velmi náročný případ vyšetřování vraždy vietnamského občana jeho spolubčanem. K ní došlo právě na tržnici, tedy na místě dnešního křtu knihy. 

Hanácký pitaval je k dostání v knihkupectvích Tycho a Kosmas a také v Informačním centru Olomouc, část knih je k dispozici i na objednávku on-line formou na webu www.memoriaporta.cz

 

Další články