Zde může být vaše reklama.

NEJVĚTŠÍ FESTIVAL Olomouc (o)žije: festival už počtvrté roztančí olomoucké ulice

Olomouc (o)žije: festival už počtvrté roztančí olomoucké ulice

foto: Olomouc (o)žije

26. 01. 2024 - 14:10

V roce 2021 se Štěpán Havran s přáteli společně rozhodli vrátit olomouckým ulicím radost a zábavu, která se vytratila kvůli koronavirové pandemii. Chtěli, aby tento návrat byl skutečně velkolepý a prolomil distanc mezi umělcem a návštěvníkem, a to přímo pod širým nebem. Právě tak vznikl, dnes již známý, koncept unikátního festivalu v ulicích, Olomouc (o)žije. Teď pořadatelé ohlásili čtvrtý ročník!

Již 22. června 2024 budou mít lidé možnost znovu vidět malé i velké umělce v historických ulicích města. Letos bude opět několik novinek. Opět to bude propojení mnoha žánrů, od folklóru, rocku, popu až po vážnou hudbu. Ani tentokrát festival nevynechá velkolepé zahájení, které bude v režii BUBENICKÉ SHOW JUMPING DRUMS A BUBENICKÉ ŠKOLY IVO BATOUŠKA, návštěvníci se mohou těšit také například na saxofonistku KJ Sax, Brass Avenue a mnoho dalších. Festival je pro diváky zcela zdarma, je založen na dobrovolnosti a vzájemnosti, která se promítá i do finanční podpory hudebníků „do klobouku“.

Hudba, poezie, kouzelníci a tanečníci

V minulých letech si návštěvníci mohli díky vstřícnosti a invenci místních podniků vychutnat netradiční vystoupení nejen v prvorepublikové prodejně BUBENÍK SKLO, kde mohli obdivovat klavírní koncerty nebo operní árie. Poprvé se v ulicích prezentovali kromě hudebníků i výtvarníci, pouliční umělci, iluzionisté, slam poetristé nebo tanečníci. Návštěvníci mohli zajít na foto výstavu nebo třeba na komunitní snídaní před radnicí, které se zúčastnilo více než 200 lidí. Tématikou snídaně bylo vzájemné sdílení všeho, co návštěvníci sami upekli a navařili. Finanční podporu mohli účastníci vyjádřit nejen umělcům, ale právě prostřednictvím těchto dvou částí, mohli lidé přispět nadaci Dobré místo pro život, které putoval i výtěžek z Traffic Caffé.

Zcela jedinečným prvkem, který provázel loňský ročník, byly tzv. Happy points, které tvořily populární olomoucké podniky. Návštěvníci si zde mohli vyzpívat porci jídla nebo pití zcela zdarma. Nebylo třeba být hudebně nadaným, oceňována byla odvaha, která měla vždy sladký, slaný nebo klidně i hořký zlatavě žlutý konec s bílou pěnou.  Ani letošní ročník se neobejde bez těchto unikátních, zábavných míst pro návštěvníky. Kdo začne sbírat odvahu už teď, jistě se v červnu dočká odměny!

Pro dětské publikum

Celý festival je vstřícný i k dětem. Nejen že děti baví mnohá venkovní vystoupení, ale vloni měly i speciální program jen pro sebe. O zábavný program plný her pro nejmenší se postarala nezisková organizace Svišti v pohybu. Po dobrých ohlasech se dětská zóna chystá i letos a o zábavu dětí tedy bude postaráno ještě o fous lépe než vloni.

Samotný festival od své premiéry v roce 2021 získal během let hned tři ocenění. Nejprve získal Cenu města Olomouce, pak druhou příčku v žebříčku za přínos v oblasti kultury v Olomouckém kraji a konečně v roce 2023 převzali organizátoři ocenění za Nejlepší akci Olomouckého kraje. Což samo o sobě vypovídá skutečně o unikátnosti konceptu, který se chystá bavit občany města již čtvrtým rokem.

Kdo se přidá letos?

Jsme skutečně rádi, že každým rokem hudebníků a umělců přibývá. Akce by se ovšem neobešla ani bez našich partnerů, děkujeme nejen městu Olomouc a Univerzitě Palackého v Olomouci za podporu a spolupráci, ale i všem účastníkům a návštěvníkům, bez vás všech by akce nebyla taková, jaká je dnes,“ říká Štěpán Havran.

Vstup na akci je zdarma, hudebníky lze finančně podpořit do klobouku a pokud byste chtěli podpořit celý festival, stejně jako vloni, i pro letošní rok se chystá merch Olomouc (o)žije, kterým můžete obohatit nejen své šatní skříně, ale přispět tak na akci, která Olomoučáky spojuje.

Umělců není nikdy dost, a to především na tomto festivalu. Přihlášky jsou stále otevřené, pokud vy sami jste hudebníkem, součástí kapely či taneční skupiny anebo chcete nabídnout něco, co festival obohatí, případně pokud znáte někoho takového, neváhejte kontaktovat Štěpána Havrana, který s vámi vše rád probere. Všechny aktuální informace uvádí organizátoři na sociálních sítích (Facebook, Instagram) a taktéž na webu akce www.olomouczije.cz.

(mil)

Další články