Zde může být vaše reklama.

„Předvánoční“ neboli Jarn Olomoucký vokální kvintet HiFive zve na koncert

Olomoucký vokální kvintet HiFive zve na koncert

foto: archiv redakce

17. 04. 2022 - 07:00

Jazz, swing, pop i další žánry české a světové klasiky a cappella. I takový bude první velký koncert olomouckého vokálního kvintetu HiFive, na kterém zazní slavné písně jako Ach, ta láska nebeská, Moon River nebo Život je jen náhoda. Koncert se uskuteční v pondělí 25. dubna od 19:30 v sále bývalého kina Lípa v Olomouci. A hudebně bude tak trochu speciální.

Soprán, alt, tenor, baryton, bas. Pět hlasů, tři muži, dvě ženy a nespočet stylů i slavných písní. Po dlouhém odkládání a covidových opatřeních konečně vokální kvintet HiFive rozezní Sborový dům Lípa „Předvánočním“ neboli Jarním koncertem, navíc s netradičním hudebním doprovodem.

„Na koncertu zazní nejen swing a jazz, ale i písně, které už deset let hraju v New Street Bandu na klavír. Skladby jsem upravil pro vokální verzi, a to jak české, tak anglické klasiky jako Java Jive, Dva roky jezdím bez nehod, Ellu Fitzgerald, Voskovce a Wericha a další. Zároveň zazní i songy, které se mi už dlouho líbily – jako Moon River,“ říká zakladatel kvintetu a barytonista Jan Sítař.

Kromě vokálů má kvintet i svou hudební specialitu. „Chtěl jsem vytvořit něco specifického. Lidský hlas je tím nejpřirozenějším hudebním nástrojem, proto jsme zhruba k polovině skladeb udělali kontrastní syntetický doprovod. Různé šumy, beaty a modifikované hlasy,“ vysvětluje Jan. Autorem doprovodů je Vojtěch Podolský z Olomouce, který žije v Anglii. „Na začátku máme vždy nápad. Ten společně probíráme a pak se on-line spojíme s Vojtou, který podle toho tvoří doprovod.“

A výsledek? Ten si přijďte poslechnout naživo v pondělí 25. dubna od 19:30 do sálu bývalého kina Lípa na tř. Svornosti v Olomouci. „Už tolikrát jsme se těšili na koncert a už tolikrát nám ho covid zhatil. Proto i teď ten lehce bláznivý název. Konečně je nám ale přáno, tak si přijďte užít koncert společně s námi,“ zve Jan. Vstupenky v ceně 150 korun jsou k zakoupení na místě před koncertem.

Další články