Zde může být vaše reklama.

VELKÝ ÚSPĚCH Skupina November 2nd z Hranic vyhrála prestižního Anděla za album roku

Skupina November 2nd z Hranic vyhrála prestižního Anděla za album roku

foto: November 2nd

02. 04. 2024 - 17:05

Hranice - Rocková kapela November 2nd z Hranic na Přerovsku dosáhla vynikajícího a nečekaného úspěchu. O víkendu si v těžké konkurenci velkých jmen odnesla ocenění za Album roku z prestižní akce Ceny Anděl. Nové bezejmenné album, které skupina po dvanáctileté pauze vydala koncem loňského roku, sklízí uznání kritiků i odborných médií. Na desce se podíleli přední světoví muzikanti i producenti – například kytarista Todd Lombardo hrající s Taylor Swift, nebo zvukoví mistři Tchad Blake (práce pro Petera Gabriela) a Andrew Scheps (Adele).

„Do poslední chvíle jsem moc nedával tomu, že naše klubová kapela vyhraje královskou kategorii Album roku. Vůbec ne, že bych naší hudbě nevěřil. Ale jsem si téměř jistý, že velká část akademiků o nás ještě na začátku listopadu buď vůbec nevěděla, nebo na nás zapomněla. Navíc jsme byli mezi mega silnou konkurencí. Hudba je ale holt někdy tak mocná čarodějka, že dokáže i zázraky. Jinak si to vysvětlit neumím,“ okomentoval ocenění zakladatel a lídr kapely Roman Helcl.

Kritici se shodují, že kapela na novém albu přitvrdila a zároveň přináší velmi barevný zvuk a řadu chytlavých skladeb. Nový materiál band posunul k agresivnějšímu soundu s občasným vlivem elektroniky nebo soulu. „Kapele, jejíž ústřední dvojici tvoří zpěvačka Saša Langošová a kytarista Roman Helcl, se povedlo to, o čem čeští hudebníci často spíše sní – natočit album, které zní a hraje světově. Je to ryze muzikantská a perfektně dotažená deska,“ zhodnotil výsledky hlasování předseda České hudební akademie Honza Vedral. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 487 akademiků.

November 2nd vznikli koncem 90. let v Hranicích a za sebou mají úspěšná koncertní turné po Evropě a Spojených státech. Předskakovali takovým hvězdám jako jsou David Gahan (Depeche Mode), Alanis Morissette, Skunk Anansie, Suzanne Vega, Spin Doctors, Bryan Adams nebo Reef. Za dobu svého působení vydali už tři alba, to loňské je jejich čtvrtým počinem.

Další články