Zde může být vaše reklama.

Svatomartinské hody startují již dnes na Šantovce. Na jaká vinařství se můžete těšit?

Svatomartinské hody startují již dnes na Šantovce. Na jaká vinařství se můžete těšit?

foto: Galerie Šantovka

11. 11. 2022 - 08:37

Galerie Šantovka chystá zítra odstartovat třídenní svatomartinské hody. K nim bezpochyby patří tradiční husa se zelím, cimbálová muzika a hlavně moravské víno. Právě to mohou návštěvnici degustovat v rámci třetího ročníku festivalu Vinaři na Šantovce, který přenese do Olomouce kouzlo vinařského světa jižní Moravy. Na akci se představí špičková butiková vinařství s menší produkcí, pro která je kvalita vín absolutní prioritou. Návštěvníci mohou vybírat od svatomartinských vín přes nazrálá sametová Chardonnay až po sekty vyráběné na způsob Champagne. Kdo jsou letošní vinaři na Šantovce?

Gravitační vinařství VILAVIN

Malé rodinné vinařství VILAVIN je v České republice unikátem kvůli netradiční metodě zpracování hroznů a celkové filosofii výroby vína. Využíváním jemné gravitační síly dochází na všech šesti patrech budovy vinařství k ideálnímu způsobu samovolného pohybu hroznů, rmutu, moštu i vína a to zcela bez využití čerpadel. Gravitace je totiž zdroj čisté energie. Tento prastarý koncept je ovšem stále vysoce relevantní pro prémiové světové vinařství. Navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií. Budova vinařství bude díky progresivním technologiím vyrábět kvalitní víno i za stovky l

Návštěvníci festivalu se mohou těšit například na smetanově hladké Chardonnay z ročníku 2019 - víno vytvořené v burgundském stylu s příjemnými tóny sudového dřeva a karamelu. Skvělou volbou je další burgundská odrůda Pinot Noir z roku 2020, která pochází z 45 let starých keřů. Víno zrálo 18 měsíců v barrique sudech. Pýchou vinařství je také ovocný Sauvignon Blanc ročníku 2021, kterému gravitačnímu zpracování dodalo na intenzitě.

Veškeré informace o vinařství najdete zde: Gravitační vinařství VILAVIN

 

Vinařství Fučík

Rodinné vinařství Fučík staví na dlouhé generační tradici výroby vín na Mikulovsku. Právě kvůli lokalitě se zde specializují na bílé odrůdy. Všechny jejich vinice se nacházejí v katastru Mikulova na těch nejkrásnějších místech s atraktivními výhledy na scenérii Pálavských kopců. O své vinice zde důsledně pečují a pro finální produkt vybírají pouze ty hrozny, které dosáhnou odpovídající kvality. Hrozen je totiž základ, bez nějž není možné udělat dobré víno. V každém případě proto nesmíte zapomenout okoštovat jejich specifická bílá vína odrážející kvalitu zdejšího terroir.

Vinařství je v Mikulově velmi populární také pro pestrou šíři dalších aktivit od gastronomie až po hotelnictví a wellness. V roce 2016 Petr Fučík zahájil také rekonstrukci bývalé sýpky a mlékárny a přeměnil ji na populární Hotel Ryzlink.

 

 

Vinařství Salay

Mladé butikové vinařství, které funguje pod taktovkou bratří Jiřího a Marka, sídlí ve vinařské obci Velké Bílovice. Víno má v jejich rodině dlouholetou tradici, ve které se snaží oba bratři pokračovat dodnes. Společně obhospodařují menší plochu vinohradů. Své hrozny také dokupují od poctivých moravských pěstitelů, neboť chtějí skutečně kvalitní surovinu pro svá nezaměnitelná vína. Marek i Jirka sbírali dlouhou dobu zkušenosti a znalosti od významných moravských vinařství a na jejich práci je to velmi znát. Jejich odrůdová skladba se zaměřuje na tuzemské nejoblíbenější odrůdy jako je například Frankovka či Ryzlink Vlašský. Vína nechávají samostatně odrůdová, nebo je také různě kupážují.

Vinařství Salay se zaměřuje na výrobu jak svěžích aromatických vín, tak i na vína s delší dobou zrání v dubových sudech. Jejich specialitou jsou výborné sekty vyráběné tradiční metodou Champagne s dlouhou dobu výroby a zrání. Právě skvělé „bubliny“ musíte na festivalu určitě ochutnat. Ideální příležitost vybavit si svůj sklep na Silvestr.

Salay Winery – Butique

 

 

Vinařství Baláž

Dunajovské vinařství Baláž produkuje špičková, originální vína, která neomylně ukazují na svůj původ. Respekt k tradici znamená, že u Balážů navazují na znalosti a zkušenosti předků a věnují se ověřeným odrůdám, kterým se v místních podmínkách nejlépe daří. Vznikají tak moderní a autentická vína, která mají jasný, přirozený a jedinečný projev. Už jako malí kluci pomáhali bratři Balážovi na malém vinohradě, sbírali hrozny a zapojovali se i do lisování. O technologii výroby vína se dozvěděli od otce, o zelených pracích na vinohradě zase od maminky. A tak v návaznosti na rodinnou tradici vzniklo v devadesátých letech vinařství Baláž. O pár let později už Balážovi obhospodařovali vlastní vinohrady.

Dnes tu na 12 ha vinic vznikají lahodná vína nesoucí specifický charakter terroir Pálavy a Dunajovských kopců. Viniční trati se nachází převážně v Dolních Dunajovicích, ale i v rámci geografického členění v katastru vinařské obce Mikulov a Bavory. O vinice Balážovi pečují šetrným způsobem dle zásad integrované produkce a víno vyrábí pomocí nejmodernějších metod, avšak s úctou k tradici. Vína zrají převážně v nerezových nádobách, vína z vyšších řad i v sudech (barrique, akát), ale i v betonových vejcích.

 

Vinařství Sedlec

Vinařství s velkou historickou tradicí nepatří sice do ranku butikových vinařství, ale nabízí dlouhou historickou zkušenost a zaručenou kvalitu. Patří k tradičním výrobcům populárních přívlastkových vín, která se rodí v nádherném regionu v okolí Mikulova. Hlavní snahou vinařství je, aby vína byla v souznění se zdejším terroir a naplno vynikla jejich poetika. Vinařství v současnosti obdělává 120 hektarů, které jsou soustředěny výhradně v katastru obce Sedlec. Vinice jsou situovány na jihovýchodních svazích nad největším moravským rybníkem Nesytem, jehož zrcadlový efekt a mikroklima spolu se sprašovými půdami a vápenitým podložím dodává těmto polohám na jedinečnosti.

Ačkoli zde vyrábí převážně bílá vína, v nabídce najdete také růžová a červená. Vína jsou příjemně chuťově vyvážená a svěží. Zajímavostí je, že vína byla dokonce podávána na slavnostních tabulích pro anglickou královnu Alžbetu II a manželku bývalého amerického prezidenta Hillary Clintonovou.

Do Olomouce přiveze toto vinařství svá skvělá svatomartinská vína, která si rozhodně nesmíte nechat ujít. Z toho 100 lahví věnovalo vinařství pro prodej charitativních vín, která ponesou vinětu malovanou dětmi z Dětského centra Ostrůvek. Právě jim bude výtěžek z prodeje unikátních vín věnován. Svatomartinskému vínu oficiálně požehná farář Josef Mikulášek v pátek v 16:00 v Galerii Šantovka, čímž odstartuje celý vinařský festival.

Další články