Zde může být vaše reklama.

Ve Vlastivědném muzeu Umíte nářečí svých prarodičů? Přijďte na unikátní výstavu

Umíte nářečí svých prarodičů? Přijďte na unikátní výstavu

foto: vmo.cz

24. 05. 2022 - 07:00

Víte, jak se v různých částech Česka řekne nářečím chléb. Třeba chleba, chlib, chljeb nebo chleb. Záleží na tom, jestli jste právě v Praze, na Ostravsku, v Bojkovicích nebo v Hlučíně. A to platí samozřejmě i o mnoha dalších slovech. Pokud vás zajímá, jakými nářečími se u nás mluvilo a mluví, přijďte se podívat na zajímavou interaktivní výstavu do Vlastivědného muzea v Olomouci.

Můžete si vyzkoušet, zda porozumíte jazyku svých předků z Hané nebo Slezska, nebo proniknout do tajů řeči jižního Slovácka, Chodska či Východních Čech. „Výstava Kriticky ohrožené jevy našich nářečí dokumentuje práci výzkumníků za poslední půl století a zároveň upozorňuje na fakt, že v době sociálních sítí a elektronické komunikace hrozí některým dialektům ještě rychlejší ústup z jazykové scény,“ uvádí průvodce výstavou.
Expozice zpřístupňuje jazykové dědictví veřejnosti, školám a všem zájemcům o historii českého jazyka. Opírá se o moderní audiovizuální a interaktivní prvky, které zprostředkovávají unikátní (a mnohdy jediné) záznamy nezřídka již zaniklých nebo velmi vzácných dialektů. Čelné místo mezi exponáty zaujímají ozvučené mapy. Starší i novější zvukové nahrávky ilustrují, jak se naše nářečí během uplynulých 50 let změnila. Návštěvníkům je k dispozici interaktivní nářeční geoportál, TV animace s obrazovým materiálem a audioprůvodce. Na žáky a studenty čekají edukační materiály a pracovní listy. Součástí výstavy jsou také populárně naučné dialektologické přednášky, jež přinesou další zajímavosti o nářečích.

Výstava se koná u příležitosti 70. výročí existence dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně, které se jako jediné akademické pracoviště v Česku dlouhodobě věnuje systematickému zkoumání dialektů. 

Další články