Zde může být vaše reklama.

IKONA JAZZOVÉ MUZIKY V Bounty vystoupí legendární Laco Deczi a Celula New York

V Bounty vystoupí legendární Laco Deczi a Celula New York

foto: archiv

25. 10. 2023 - 13:10

Ve středu 25. října vystoupí ve večerních hodinách v oblíbeném hudebním podniku Bounty Rock Cafe legendární trumpetista Laco Deczi spolu s kapelou Celula New York. Ikona jazzové hudby, která patří mezi světové špičky, nabídne Olomoučanům jako vždy nadupanou show. Tohle si nesmíte nechat ujít!

„Laco je prvotřídní hudebník a jeho koncert u nás je jeden z největších vrcholů našeho podzimního programu. Do Čech a na Slovensko jezdí od revoluce pravidelně na tour a náš klub bude jedna z jeho štací. Jsem přesvědčen, že všichni si toto mimořádné vystoupení velmi užijeme!“ říká majitel klubu Dušan Neumann.

O koncert je enormní zájem a rozhodně se není čemu divit. Deczi je jeden z nejlepších muzikantů na světě. Na svém kontě má přes dvacet alb za které získal během své kariéry několik ocenění. Odborníky časopisu Jazz Bulletin byl v roce 1963 ohodnocen jako nejlepší domácí hráč na trubku. O rok později vyhrál Cenu kritiků i bronzovou cenu čtenářů časopisu Melodie. Následující rok už slaví zlato v obou kategoriích. Svůj úspěch pak v následujících letech ještě zopakoval. V roce 1966 vyhrává také vynikající Cenu Československé jazzové federace.

Laco Deczi si vždy hudbu dělal po svém. Stejně jako jeho osobnost, i jeho styl je svébytný. Již tehdy, navzdory převládajícímu trendu intelektuálního, téměř akademicky ukázněného west coast jazzu byly už Decziho amatérské bratislavské skupiny oddány explozivnímu hard bopu z opačného pobřeží Ameriky. Byl vyznavatel kultu génia Clifforda Browna. Svou vášní k tomuto stylu dokázal po příchodu do Prahy nakazit i zdejší starší kolegy, a to včetně Karla Velebného, jenž je považován za guru českého moderního jazzu . S vlastní skupinou Celula, a po emigraci s její americkou obdobou Celula New York, dokázal poselství Brownovy trubky spojit do působivé symbiózy s elektrickou jazzrockou fúzí Milese Davise, v jejímž duchu se odvíjí Decziho hudba až do současnosti. Už se na tuto sehranou partu v Olomouci moc těšíme!

 

Další články