Zde může být vaše reklama.

ČTYŘI ZAHRANIČNÍ KAPELY Vojenské orchestry z Evropy zahrají o víkendu na náměstí

Vojenské orchestry z Evropy zahrají o víkendu na náměstí

foto: olomouc.eu / Daniel Schulz

22. 08. 2023 - 10:05

Historické Horní náměstí v Olomouci se po roce opět stane centrem vojenské hudby z celé Evropy. Zahraniční armádní orchestry letos na Moravu přijedou ze Švédska, Francie, Chorvatska a Slovenska.

 

„Jak významné tradici se festival vojenských hudeb v Olomouci těší, je jednoznačně vidět z dvojciferného čísla, které se píše v názvu jeho letošního ročníku. Sedmadvacetiletá historie festivalu znamená nejen pevný bod v kulturním kalendáři města, ale odkazuje na taky význam působení armády v Olomouci v době, kdy byla vojenskou pevností, i v současnosti,“ uvádí primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Olomoucké Horní náměstí bude v pátek 25. srpna patřit hned dvěma bodům zajímavého festivalového programu. V 16 hodin náměstí rozezní a roztančí nejprve Vojenský umělecký souboru Ondráš a v 19:30 se mohou diváci těšit na koncert Vojenské hudby Olomouc se sólistou Janem Smigmatorem. Mezi tím se v 18 hodin v kostele sv. Mořice uskuteční chrámový koncert Vojenské hudby Ängelholm ze Švédska. „Právě vystoupení zahraničních orchestrů bude jedinečným zážitkem. Připravený repertoár, který se odkazuje na jejich národní kulturu, ale i barvitá a živelná exhibiční vystoupení, bude jistě i příjemným zpestřením olomoucké turistické sezóny,“ je přesvědčen náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Oficiálně bude celý festival odstartován v sobotu 26. srpna v 10 hodin na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na sérii vystoupení zahraničních orchestrů, společné exhibiční vystoupení Vojenské hudby Banská Bystrica a Čestné stráže prezidentky Slovenska, i nové exhibiční vystoupení Vojenské hudby Olomouc, která také živou hudbou doprovodí vystoupení mažoretek Bohunky z Bohuňovic. Celý program festivalu doplní i ukázka kynologie Vojenské policie nebo bojového umění MUSADO a vystoupení mažoretek z Holešova. Po celou dobu festivalu bude možné navštívit i prezentační stánky útvarů Armády ČR. „Letošní ročník festivalu bude výjimečný právě tím, že vystoupí čtyři zahraniční orchestry. Vojenská hudba Olomouc se představí svým novým showprogramem. Kromě chrámového koncertu vojenské hudby ze Švédska se mohou návštěvníci těšit i na netradiční nástrojové obsazení a uniformy orchestru z Francie. V rámci hlavního programu festivalu bude zajímavé vidět také hudebníky z Chorvatska,“ popisuje podplukovník Patrik Spinek, hlavní inspektor vojenských hudeb Armády ČR.

Hudba vojenských souborů propojí Olomouc zároveň i s Kroměříží. Tam festival na Velkém náměstí zahájí 26. srpna 16 hodin Vojenská hudba Banská Bystrica Slovenské republiky svým promenádním koncertem. Následovat budou koncerty Vojenského orchestru Ozbrojených sil Chorvatska, Vojenské hudby Ängelholm ze Švédska a Vojenské hudby Bagad de Lann-Bihoué (námořníci) z Francie i Vojenská hudba Olomouc se sólistou Janem Smigmatorem.

Hlavními pořadateli festivalu jsou Posádkové velitelství Praha a města Olomouc a Kroměříž. Festival se koná pod záštitou náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Karla Řehky, primátora statutárního města Olomouc Miroslava Žbánka a starosty města Kroměříž Tomáše Opatrného.

Více informací najdete také na https://pvpraha.army.cz a program na https://mfvh.olomouc.eu.

Další články