Zde může být vaše reklama.

Martin Minář exkluzivně Proč v Olomouci nejsou stavební pozemky? Jejich cena poroste

Proč v Olomouci nejsou stavební pozemky? Jejich cena poroste

foto: archiv

02. 09. 2019 - 12:00

Zatímco ceny bytů v Olomouci začaly pozvolna stagnovat, hodnota pozemků neustále roste. „Nejvýrazněji stoupají ceny u zemědělských pozemků. Za posledních pět až sedm let se zvýšily až desetinásobně,“ říká Mgr. Martin Minář, ředitel olomoucké realitní společnosti metr2 reality s r.o. U stavebních pozemků takový strmý růst zatím nenastal, přesto jejich hodnota vzrostla na dvojnásobek až trojnásobek. „A ceny budou stoupat dál,“ předpokládá čtyřiačtyřicetiletý Martin Minář, který má na kontě více než tisíc prodaných nemovitostí.

Proč je tedy v Olomouci nedostatek stavebních pozemků?
Obecně se dá říci, že čím větší město, tím je vyšší nedostatek pozemků a také je vyšší jejich cena. Tohle platí nejenom v Olomouci, ale v celé republice a v podstatě i na celém světě. Zatímco bytové domy se mohou stavět do výšky, tak plocha naší země je neměnná. Zájem o pozemky tak logicky roste a spolu s ním rostou i ceny těchto pozemků. Dá se očekávat, že porostou i nadále.


Z čeho tak usuzujete?
Ceny bytů se v posledních desetiletích pohybují sinusově, kdy vyletí strmě nahoru, pak se zbrzdí, načež mírně či výrazněji poklesnou. Zato u pozemků se tento jev prakticky nevyskytuje. Ceny buďto dlouhodobě stagnují, nebo více či méně rostou. Růst cen novostaveb bytů navíc dosáhl takové výše, že nepřímo nutí zájemce přemýšlet o koupi domu nebo pozemku pro dům.

Co podle vás ovlivňuje cenu pozemků v Olomouci?
Zčásti je to určitě velmi pomalu se měnící územní plán města a s tím související konzervativní postoj úřadů. Následně je možné pozorovat zvýšený zájem silných developerů o pozemky. Nemůžu zapomenout ani na náklady na zasíťování pozemků inžernskými sítěmi, které se v posledních letech zvyšují významně.

Jsou na Hané i nějaká zvláštní místní specifika, která ovlivňují ceny pozemků?
Ano, dá se mluvit o povaze „hanáckých sedláků“. Rodinné pozemky totiž drží tak dlouho, jak to jen jde. Málo se pak ví, že významný dopad na ceny měly povodně v regionu. Vliv mají doteď, vzhledem ke stavbě protipovodňových opatření a jejich etapizaci. Kvůli nim jsou teď některé stavební pozemky nezastavitelné.

Jak vůbec hodnotíte situaci na realitním trhu v Olomouci?
Myslím, že je třeba vyzvednout město Olomouc a jeho zdravý realitní růst, i když v posledních letech možná až moc překotný. Pozitivní je i lepší postoj architektů a urbanistů k tomu, co se staví a bude stavět, samozřejmě až na výjimky. Osobně věřím, že v nejbližších letech dojde k selekci špatného a dobrého bydlení, zásadnější vnímání horších a lepších lokalit. To povede ke zdravému zvýraznění rozdílu v cenách.

Kde v Olomouci najdeme aktuálně nejžádanější lokality?
Jsem rád, že v Olomouci vznikají opravdu kvalitní lokality pro bydlení. Nejtěžší je hledat nabídku kompletně připravených stavebních pozemků. I proto mě těší, že našim klientům můžeme v současnosti nabídnout například ideální stavební pozemky v Olomouci-Chomoutově. K oblíbeným lokalitám patří také Slavonín, Nová Ulice a Neředín, kde je ale volných pozemků na prodej úplné minimum, což se odráží v jejich ceně. Dobrou volbou je jistě i koupě pozemků s developersky dodanou stavbou nového domu. V této kategorii aktuálně hrají prim novostavby ve Slavoníně, v ulicích Hraniční, Arbesova nebo Durychova.

Další články