Zde může být vaše reklama.

Sezona odstartovala Chceme znovu do play-off, říká Michal Pekárek

Chceme znovu do play-off, říká Michal Pekárek

foto: Petr Pelíšek

10. 10. 2019 - 10:00

Hráči klubu Basketbal Olomouc vstoupili do nového soutěžního ročníku velmi dobře. V úvodních třech kolech zvítězili a jsou v čele pořadí druhé nejvyšší soutěže. „Do play-off bychom postoupit měli a chtěli bychom minimálně zopakovat semifinále. To bych považoval za důvod ke spokojenosti,“ řekl trenér Michal Pekárek. Další zápas hrají Olomoučtí doma v Čajkaréně v pátek proti Pardubicím (19.00).

Jak jste zatím spokojený se vstupem do nové sezony?
Myslím, že jsme zopakovali vstup z minulého soutěžního ročníku. To jsme také začali dobře, měli jsme z úvodních čtyř kol čtyři vítězství. Věřím, že teď zvládneme domácí zápas s Pardubicemi.

K jakým změnám v kádru došlo přes letní pauzu?
Odešli nám dva klíčoví hráči. Žeňa Scripcaru, který s námi hrál roky a jeho zkušenost byla na výkonu znát, pak ještě Urbánek. Museli jsme je nahradit mladými kluky. Velice dobře se jeví třeba Hlobil. Neříkám, že odchody nahradíme úplně, ale zase jsme přidali nasazení, takový ten potenciál mladých hráčů, kdy jsou schopni bránit a chodit rychle dopředu. Snažíme se nyní tohle využít.

Změní se obměnou kádru herní styl?
Určitě to trošku musíme uzpůsobit, nemůžeme hrát pořád stejně. Musíte vycházet z toho, co máte, jaké máte hráče. A tomu musíte přizpůsobit hru, kterou se chcete prezentovat, udržet nějaký standard, který bychom chtěli hrát. Aby se na to dalo dívat.

Sezóna je na startu. Jaké jsou cíle? Zopakovat minimálně umístění z předchozího soutěžního ročníku? Nebo zkusit zabojovat o postup?
Určitě bychom chtěli hrát play-off, beru to tak, že mužstvo na to má. Do play-off bychom postoupit měli a chtěli bychom minimálně zopakovat semifinále. To bych považoval za důvod ke spokojenosti.

A případný postup?
Řeknu to upřímně – všechno je to otázka peněz. A samozřejmě kvality hráčů. Myslím, že máme docela dobrý tým, ale mezi první ligou a nejvyšší soutěží je opravdu velký rozdíl. Navíc BK Olomoucko hraje dvacet kilometrů od nás nejvyšší soutěž, takže je to, řekl bych, úplný nesmysl, abychom se nyní tlačili dál. Ale další roky ukážou, jak to bude dál, jak se to bude vyvíjet. Každopádně chceme hrát dobrý basket, držet se v soutěži na vyšších příčkách. A co bude dál, uvidíme.

Věříte, že basketbalu v České republice pomůže úspěch národního týmu na světovém šampionátu? Na sociálních sítích fandilo dost lidí, snad se jich teď více objeví v hledištích.
Samozřejmě na tom musíme pracovat všichni. To, co dokázala reprezentace je báječné. Ale nemůžeme čekat, že najednou přijde iks sponzorů a lidé hned začnou chodit na basketbal. Musíme na tom všichni pracovat. Český basket je nyní desátý na světě, což je obrovský úspěch na tak malou zemi. Když si vezmete ten potenciál ostatních států. Z dvanácti hráčů, kteří na mistrovství hráli, je osm z české ligy. I to dokazuje, že česká nejvyšší soutěž má nějakou úroveň, že je konkurenceschopná na mezinárodní scéně. Nemyslím klubové, protože tam stále hodně zaostáváme. Ale to je dané zázemím zahraničních klubů, které se můžou dovolit super hráče. A také je tam mají, nehrají jen s tuzemskými hráči. S nějakým rozvojem, nebo zvýšením popularity, basketbalu je potřeba začít u mládeže. Musí tam být kvalifikovaní trenéři, nedá se to dělat nějak na koleně. Tam se musí začít. Když tam budou dobří trenéři, tak půjde český basket nahoru.

A mohlo by úspěšné mistrovství přispět i k většímu zájmu dětí a mládeže o basketbal?
Určitě ano. Myslím, že zájem je trošku větší, lidé se o basketbal zajímají. Jaký to bude mít dopad dál, to je těžké odhadnout. Ale myslím, že je super, že národní tým udělal úspěch. A také to, jakým způsobem se v NBA prezentuje Satoranský. Opravdu lidsky, po charakterové stránce i herní, je to prostě ten kluk, který může ukázat dětem, jaký by měl správný sportovec být. Což je dobrá cesta.

Je v olomouckém klubu nějaký hráč, který by mohl být jako Satoranský? Hrát v zahraničí, případně se prosadit do nejvyšší soutěže?
Myslím, že takové hráče nemáme. Ale jsou tam šikovní kluci, kteří by mohli hrát nejvyšší soutěž. Už pár hráčům se to podařilo, byli to Jirka Dedek, Mára Sehnal, ti u nás začínali a už mají v nejvyšší soutěži stabilní pozici. O to se budeme snažit, abychom alespoň pro nejvyšší soutěž vychovali další hráče. Teď jsme třeba dali na hostování do Svitav Honzu Hlobila, je to talentovaný hráč, mohl by se posunout. Ze Slovenska jsme přivedli například Samuela Kincela, to je pivot, který by také mohl nejvyšší soutěž hrát. Budeme hledat takové typ, abychom vhodně doplňovali tým a byli to hráči s perspektivou pro nejvyšší soutěž.

Samozřejmě i pro druhou nejvyšší soutěž v basketbale jsou potřeba peníze. Jaký je zájem sponzorů o basketbal v Olomouci?
Se silnými sponzory by to samosebou bylo jiné, mohli bychom si dovolit úplně jiné hráče, mít více lidí, kteří by kolem klubu mohli pracovat. Nyní to všechno děláme ve čtyřech. Myslím, že klub by si zasloužil lepší zázemí za to, co jsme za těch sedm let, co fungujeme, už dokázali. Už jsme, řekl bych, skoro stabilní, máme nějaké výsledky, pravidelně hrajeme play-off, byli jsme třetí, čtvrtí. Určitě by si klub zasloužil více finančních prostředků a více lidí, aby se to mohlo dělat ještě lépe. Máme lidi, kteří by to dokázali. Třeba náš organizační pracovník Jarda Rozsíval teď slaví sedmdesátiny, je v klubu celých sedm let. Před zápasem s Pardubicemi mu budeme přát. Ale tou finanční stránkou jsme omezeni. Je to složitější. Samozřejmě každého partnera, který by chtěl vstoupit do basketu, rádi uvítáme. A také děkujeme za podporu všem stávajícím partnerům. Je to otázka také podpory města a kraje, které reprezentujeme na republikové úrovni.

Další články