Zde může být vaše reklama.

Přijdou změny v kádru? Chtěl bych tým okysličit, řekl Látal

Chtěl bych tým okysličit, řekl Látal

foto: Petr Pelíšek

31. 12. 2019 - 15:00

Po podzimním dílu FORTUNA:LIGY jsou fotbalisté SK Sigma Olomouc na 10. místě tabulky. A přesně tolik odehráli za dvacet kol nerozhodných výsledků. Naposledy doma na Andrově stadionu ztratili dva body s Bohemians 1905, což nebyla zrovna povedená tečka za půlsezónou a před zimní pauzou. Však také trenér Radoslav Látal není spokojený. A může spřádat plány na jarní část sezony, jeho údajné námluvy s polským klubem nedopadly, Jagiellonia Bialystok angažovala Bulhara Iwajla Petewa.

Po podzimním dílu sezony a dvaceti odehraných kolech má Sigma deset remíz a je desátá. Jak jste spokojený?
Deset remíz, to je hodně. Stačilo by, abychom z těchto zápasu dva vyhráli a byli bychom na třiceti bodech. Je to jenom kdyby, ale to, že máme deset remíz, o něčem vypovídá. Co my jsme ztratili, to je žalostné. Bodů máme málo. Kdybychom na to neměli, tak řeknu ano. Ale těch deset remíz, to je moc. Sice jsme prohráli jen pět zápasů, ale z nerozhodných výsledků body nenaskakují. Je to takový ten morál, který mi tam strašně chybí.

Dařilo se zapojovat mladé hráče, starty už sbírají David Zima, Ondřej Zmrzlý a Mojmír Chytil. To je velmi pozitivní.
Nastoupili všichni v posledním kole a odvedli velmi dobrý výkon. Zima tři týdny netrénoval, měl docela těžké zranění, hrál druhý zápas v lize, odevzdal opravdu dobrý výkon. Podobně na tom byl Chytil, Mladé kluky musím pochválit, věřím, že jsou to hráči do budoucna, ti, kteří mužstvo budou táhnout.

Nechybí vám trošku to, aby tým táhli zkušenější hráči?
Z toho jsem nejvíce zklamaný. Naposledy proti Bohemians tam byla spousta hráčů, kteří si dělali, co chtěli. Neplnili úkoly, dozadu se jim nechtělo, jako kdyby si přišli jen zahrát. To mě nejvíce mrzí, protože oni by měli mužstvo táhnout. A tým, i v kabině, tak trošku zpucovat. U některých starších hráčů vůbec nejsou emoce. To je momentálně náš největší problém. Pak s tím těžko bojujeme.

Zranil se Nešpor, pak také Yunis. Budete chtít přes zimu posílit hlavně v útoku?
Bojujeme s tím celý podzim. Hroťák nám chybí. Nešpor se nám v šestém sedmém kole zranil, pak tam naskočil Kuby Yunis, měl tam nějaké světlé momenty, ale nebylo to ono. A dalšího hroťáka nemáme. Ale na to se nechci vymlouvat. Měli jsme podzim zvládnout lépe.

Bude mužstvo potřebovat nějaký zásadnější řez, jak jste zmiňoval už v průběhu podzimu? Nejspíš by bylo pro Sigmu velmi složité koupit čtyři pět hráčů.
Když někoho pošlu pryč, tak nejprve musím mít náhradu. Musím mít nějaké hráče vytipované a musím napřed získat náhradu. A těžko se hráč vybírá na nějaké doporučení z mejlu nebo z toho, že se podíváte na Instat. Takových hráčů tady projde rukama mnoho, ale třeba se netrefíte a je u toho problém. Tak jako, uvedu příklad, s Tandirem. Chtěli bychom přivést hráče, kterého známe, který v klubu pravidelně hraje, víme, co od něj můžeme čekat. Nějakého takového hráče chceme získat, ale pustit někoho můžeme až tehdy, pokud budeme mít připravenou náhradu.

Zmínil jste Tandira. Proč nedostával více příležitostí?
Protože na tréninku nevypadal tak, jak jsme chtěli. Máme pocit, že si z toho udělal půl roku dovolenou. Nepřišel ani na poslední zápas, prostě ho to nezajímá. Ale to ani další hráči, nebyli v kabině, to je smutné …

Vy jste neměli dost informací o Tandirovi? Měl potíže už v Ružomberoku.
Věděli jsme to všechno, měli jsme informace od trenéra Holoubka, mluvil jsem s ním já i pan Minář. Ale on také vstřelil osm gólů. A když jsem proti němu hrál, tak mě také zaujal. Hrál výborně. Ale asi nemůžeme srovnávat českou a slovenskou ligu a na to jsme asi doplatili.  Navíc jsme byli v situaci, kdy jsme neměli útočníka a potřebovali jsme kádr doplnit. Byl zadarmo, proto jsme se pro něj rozhodli. K tomu přišle nepřipravený.

Takže dojde v zimě k obměně kádru?
Je to moje přání. Chtěl bych to nějak okysličit, získat hráče, kteří ať třeba nejsou po technické stránce tak na výši, ale ať mají emoce, nějakého vůdce do středu hřiště, který by to dirigoval. Kdybych tady měl Zavadila, tak máme o pět šest bodů více. Za tím si stojím. Ten by na hřišti narovnal kluky, kteří to potřebují, dořval je, podirigoval si je. Třeba Slovácko má emotivní mančaft, to samé Liberec. To mi u nás chybí, dostat do hry během zápasů emoce.

Další články