Zde může být vaše reklama.

Návrat legendy Hlavně mě to táhlo domů, řekl Látal

Hlavně mě to táhlo domů, řekl Látal

07. 06. 2019 - 08:33

Dvanáct let už se legendární odchovanec SK Sigma Olomouc Radoslav Látal věnuje trenérské profesi. Dosud ovšem více úspěchů zaznamenal v zahraničí. Má za sebou vydařená angažmá v Polsku, na Slovensku a v Bělorusku. V české elitní soutěži zatím vedl jen necelou sezonu ostravský Baník, to ovšem bylo v tehdy pro tento klub složitém období, kdy se zmítal finanční krizí. Nyní se Látal stal hlavním trenérem SK Sigma, smlouvu podepsal na dva roky. A má před sebou angažmá doma, v klubu, kde odstartovala jeho úspěšná hráčská kariéra. A také výzvu uspět se Sigmou a přidat tak do sbírky povedených působení v cizině také to z tuzemské elitní soutěže.

Přijal jste nabídku trénovat Sigmu hned? Nebo tam bylo nějaké váhání?
Hned jsem byl rozhodnutý, že do Sigmy chci jít. Nějaké váhání z mé strany nebylo. Měl jsem samozřejmě i nějaké jiné nabídky, ale chtěl jsem se vrátit do české ligy. To pro mě bylo zásadní, protože už delší dobu jsem působil v zahraničí. Hlavně mě to táhlo domů, protože nějaký vztah k Olomouci pořád mám. Byl jsem za tu nabídku velmi rád. Vracím se domů, do prostředí, které znám. V české lize jsem byl naposledy v Baníku Ostrava, kde jsem byl velmi krátce.

Vy jste před lety neodcházel ze Sigmy právě v dobrém. S jakými pocity se nyní vracíte zpět?
Co bylo, bylo. Jsem teď v jiné roli. Tehdy jsem tady byl jako hráč, nyní jsem trenér. Vrátil jsem se do známého prostředí. Na fotbal tady chodím, chodil jsem pořád. Mám to tady rád, prostředí znám. Na tu práci se těším, určitě je to pro mě velká motivace něco tady dokázat. Je to pro mě velká výzva.

Co říkáte na současný kádr SK Sigma?
Hráče jsem viděl, chodil na zápasy Sigmy. Takže určitě nějakou představu o týmu mám. Ale teprve je chci poznat, dostat do nich takovou tu týmovost, abychom drželi pohromadě, protože to je pro mě základní. Aby kabina byla pohromadě, táhla za jeden provaz, to je pro mě strašně důležité. To jsou podstatné věci. V první řadě musím mužstvo poznat, pak uvidíme, co bude dál.

Vy jste byl temperamentní hráč, současnému kádru Sigmy je často vytýkáno, že je moc hodný. Máte jako trenér raději impulzivnější hráče?
Jsem trenér, který má rád takovou tu agresivitu, dynamičnost, nasazení. Spíš vyznávám hráče, kteří jsou spíše takoví ti problémoví, kteří se na hřišti vyžívají, mají tento způsob hry rádi. Ale jak už jsem řekl, potřebuju ty kluky poznat. Některé znám, uvidíme, co nám to přinese. Chceme také do týmu začlenit některé mladé hráče, takže práce tady bude dost. Na začátku budeme nabírat kondici a uvidíme, co bude dál.

Zkuste upřesnit ten výraz problémoví hráči?
Tím myslím spíše, když to řeknu na rovinu, takové ty magory, kteří na hřišti nechají všechno. Protože oni jsou problémoví, ale pro mužstvo pak velice platní. Protože když tam pak máte nějakou spící pannu, tak je to potom velice těžké s tím pracovat.

Zmínil jste mladé hráče. V juniorce je váš syn Radek. Budete s ním počítat?
Já jsem na něj byl vždycky velmi kritický, někdy až moc. Ale zapomeňme na to, jestli je to můj syn nebo není. Budu se k němu chovat jako ke každému jinému hráči. A buď na to bude výkonnostně mít, nebo nebude. Do přípravy nastoupí zhruba šestadvacet hráčů, kteří mají stejnou startovní čáru. Začínáme od nuly, hráči se musí ukázat.

Kde musí tým posílit? Budete spoléhat na kostru mančaftu z minulé sezony?
Nějaká osa tady určitě je. Mužstvo má svoji kvalitu. Víme, kde nás momentálně tlačí bota, kde máme trošku problémy. Máme velice výbornou stoperskou dvojici, na tom se dá stavět. Chceme určitě trošku doplnit střed zálohy. Myslím si, že kraje máme jedny z nejlepších v lize, máme tam i velkou konkurenci. Trošku nás trápí útočník. Takže to jsou věci, na kterých se pracuje. Ale mužstvo má určitou kvalitu, bude jen na mě to nějak skloubit a dát do kupy tak, aby to fungovalo.

Jak bude fungovat spolupráce s béčkem a to vámi zmíněné začleňování mladých hráčů?
Máme nějakou vizi, chceme, aby spojení mezi áčkem a béčkem bylo velmi úzké. Chystáme nějaké změny, ale chci být s mladými hodně propojený, hodně s nimi pracovat. Jestli se podaří, aby některý mladý hráč vyskočil jako Jemelka nebo Kalvach, to už záleží na něm. Ale chceme, abych je měl pod drobnohledem, aby se s mládeží pracovalo.

Další články