Zde může být vaše reklama.

Konkurence musí být Hubník: Jsem rád, že jsem tady

Hubník: Jsem rád, že jsem tady

foto: Petr Pelíšek

01. 07. 2020 - 15:00

Na podzim to bude osmnáct let, co Roman Hubník debutoval v prvoligovém áčku SK Sigma Olomouc. O pět roků později odešel z Hané do Ruska, pak následovala Sparta Praha, poté působil v Německu, hrál za Herthu Berlím. A posledních sedm let, s krátkým hostováním v Sigmě, byl hráčem Viktorie Plzeň. Teď se vrací zpět tam, kde kariéru, během které se zařadil to kategorie TOP stoperů, začínal. Další dva roky bude hráčem SK Sigma. „Jsem rád, že to klaplo a od nové sezony budu hráčem Sigmy Olomouc,“ řekl Roman Hubník.

Jak těžké bylo rozhodnutí opustit po sedmi letech Plzeň? A jít zpět domů.
V Plzni jsem asi tři roky říkal panu Šádkovi, že další sezonu budu končit. A pak jsem znovu prodloužil. Takže určitě to po těch sedmi letech není nic příjemného, zažil jsem tam spoustu krásných chvil. Ale už od zimy jsem to směřoval k odchodu. I s panem Šádkem jsem se bavil, že tímto ročníkem to v Plzni ukončím. A nastala jednání s Olomoucí. Jsem rád, že to klaplo a od nové sezony budu hráčem Sigmy Olomouc.

Co si od comebacku slibujete?
Vracím se tam, kde jsem začal. A věřím, že sem určitě nejdu jen dohrávat nějakou kariéru. Věřím, že za prvé budu zdravý a pomůžu týmu zejména na hřišti. Pořád se cítím zdravotně dobře. Věřím, že to nebudou jen ty dva roky, co mám smlouvu, že to může být ještě delší štace. Uvidíme.

Jak dlouho máte v plánu hrát v nejvyšší soutěži?
Takovou vizi nemám. Bude samozřejmě záležet na zdravotním stavu, na chuti. Hráče to pořád musí bavit. Chuť pořád mám, zdravotně jsem na tom dobře. Takže věřím, že to bude dál pokračovat.

A vnímáte to tak, že Sigma bude poslední profesionální klub a kariéru jednou ukončíte na Andrově stadionu?
Měl jsem to takto v hlavě, že se jednou vrátím. To, že se vracím po nějakých třinácti letech, tak jsme rád, že jsem tady. Věřím, že týmu pomůžu.

Zvažoval jste i nějaké jiné nabídky? Měl jste nějaké?
Mohl jsem zůstat v Plzni, kde mi byla nabídnuta smlouva na další rok. Byli tam i nějací další zájemci z ligy. Ale v první řadě jsme společně s Romanem Brulíkem (pozn. hráčův agent) řešili Olomouc. A jsem rád, že jsme se domluvili a nemuseli řešit nic jiného. Jsem rád, že jsem tady.

Je to návrat domů? Berete Olomouc jako svůj domov?
Je to tak. Mám tady rodinu, malý také hraje v Sigmě. To cestování mezi Plzní a Olomoucí bylo hodně náročné. A jsem rád, že to teď odpadá. A můžu se soustředit jen na ten fotbal. O to mi teď šlo.

A valašský Halenkov je také ještě domov?
Je tam. Žijí tam rodiče. Ale pro mě je domov Olomouc. Když jsem odešel z Olomouce, tak každý návrat domů znamenal návrat do Olomouce. Pro mě je Olomouc doma.

Co říkáte na hru Sigmy v této sezoně? Tolik si jí nedařilo.
Myslím si, že kluci se zachránili a trochu to z nich spadlo. Protože po té koroně výsledky nebyly takové, jaké by si představovali. Věřím, že novou sezonu nastartujeme a že to pošlape.

Čeká vás ještě nějaké rozloučení v Plzni? Budete tam ještě hrát?
Pokračuju tam. Máme zápas v Ostravě a doma s Libercem. Něco se plánuje, že bych měl na nějakou minutáž naskočit s Libercem. Uvidíme. Věřím, že se rozloučím s Plzní na hřišti a všechno to dobře dopadne. Zažil jsem tam první titul, Ligu mistrů, spoustu nádherných zápasů, na Realu. Teď momentů je fakt hodně, je a bude na co vzpomínat.

S Plzní jste hrával pravidelně o tituly, získal jste tam tři. O co chcete hrát se Sigmou?
Samozřejmě každý tým si dává nějaké cíle. Nebudu srovnávat Spartu, Slavii a Plzeň, kteří bojují o titul. Sigma jeden rok hrála pohár, druhá zase ne. Takže moje přání by bylo zahrát si o nějaké poháry. Uděláme pro to všechno.

Ne vždy se návraty povedou. Nemáte obavy z toho, jak vás přijmou fanoušci? Budou mít velké očekávání, zpět do Sigmy se vracíte jako TOP hráč.
To, co můžu ovlivnit, to ovlivním. To, co si budou myslet ostatní, to jde absolutně mimo mě. Vracím se s tím, že to, co jsem Sigmě dal, než jsem odešel, to, co mi ona dala, tak to jí chci ještě na sklonku kariéry vrátit. A nevracím se s nějakým pomýšlením na to co kdyby, náhodou … To jde mimo mě.

Jak vnímáte konkurenty na svůj post? Sigma má již zkušené stopery – Víta Beneš, Václav Jemelku nebo Jana Štěrbu.
Konkurence musí být. A jsem rád, že tady je, protože kdyby nebyla, tak by to nebylo dobré. Myslím si, že ne jenom na stoperu, ale i v záloze. Jsem rád, že tady konkurence je a určitě se s tím popereme. Stopeři v Sigmě byly vždycky kvalitní, vyrostla jich tady spousta kvalitních.

Hovořil jste už s trenérem Látalem?
S Radkem jsem mluvil, párkrát mi volal. Spíš se jenom ptal, jak jsme na tom zdravotně. A přál si, aby to klaplo a setkali jsme se tady. Vždycky je lepší, když ta komunikace je, o to je to potom příjemnější a snazší.

Další články