Zde může být vaše reklama.

Posila Mory Jsem rád, že splňuju kritéria Olomouce, řekl Olesz

Jsem rád, že splňuju kritéria Olomouce, řekl Olesz

foto: Petr Pelíšek

28. 08. 2019 - 16:07

Tři přípravná utkání zbývá sehrát do začátku nové sezony extraligy. A tým HC Olomouc získal velkou posilu, jednoho z nejzkušenějších hráčů v lize. 333 utkání v extralize, 365 v NHL, to je Rostislav Olesz, v říjnu čtyřiatřicetiletý útočník. Po minulém ročníku extraligy ukončil smlouvu ve Vítkovicích, kde hrál posledních pět sezon. A v té nové, co startuje v září, bude hráčem Mory. „Nemám ve smlouvě nic o uvolnění do zahraničí, budu tady celou sezonu,“ řekl Olesz.

Jak jste si zatrénoval s novým mančaftem?
Trénink byl dobrý. Svižný, je to super trénovat po dlouhé době s týmem.

Bylo to možná trošku překvapení pro fanoušky Mory, že jste v Olomouci. Jak se váš příchod zrodil?
Domluva trvala déle, jednání probíhala delší dobu.

Proč jste se rozhodl pro Olomouc?
Hlavním důvodem byly rodina a domov, které mám blízko.

Co říkáte na olomoucký mančaft, na jeho ambice, jak to naplňuje vaše požadavky?
Spíš jsem rád, že splňuju kritéria Olomouce, která mě vzala jako hráče, jehož potřebuje. Toho si vážím. Olomouc, podle toho, jak jsem proti ní hrával, vidím jako velice nepříjemného soupeře, který má jednu z nejlepších obran v lize, přes kterou se hodně těžko dalo dostat. Alespoň pro mě.

Kdy proběhl první kontakt s HC Olomouc?
Když jsem skončil ve Vítkovicích, tak jsem tak týden, deset dní, nekomunikoval. Byly i nějaké jiné nabídky, ale nebudu konkrétní. Se všemi, co se mi ozvali, jsem potom mluvil, poděkoval jim a řekl jim, jak jsem se rozhodl.

V Olomouci je několik hráčů z Ostravy, zjišťoval jste si, jaké to tady je?
Jsou tady, ale není to tak, že bych si najednou něco zjišťoval. Normálně jsme se bavili, vím, jak to v klubech chodí, jaké jsou podmínky, a tak dále.

Co rozhodlo pro Olomouc? Kromě rodiny, kterou jste již zmínil.
Všechno jsem probíral, ptal jsem se několika trenérů, kteří mě vedli nebo lidí z hokeje, co mají dost informací a vidí hokej i jinak, než jako hráč nebo trenér. Ptal jsem se na to, jestli bych mohl být nápomocen stylem, kterým hraju, a mohli by mě tady využít.

Tedy důrazný olomoucký sty hokeje by vám měl vyhovovat?
Ano. Týmy, které mě oslovily, věděly, jak mě využít. Důležité je, že tady o mě mají zájem. Sedí mi to, bude to sedět.

Olomouc patří mezi skromnější kluby. Musel jste se tomu přizpůsobit?
Věděl jsem, do čeho jdu a přijal jsem to, co tady je. Je to extraligový klub, jsou tady výborné podmínky, není to zase takový rozdíl.

Jak jste se přes léto připravoval?
Bylo to těžké. Spíš proto, že člověk šel do každého týdne a nevěděl, co bude dál. Posledních pár dní už jsem to řešil ze dne na den. Trénoval jsem v Porubě, trenér Miloš Holáň mi to tam nabídl hned. Přidal jsem se tam do přípravy. Ale bylo to těžké. Řešil jsem to i s kluky, co také neměli angažmá, domluvili jsme se, vždycky jsme se dva tři na ledě sešli.

Sezona se už pomalu blíží, nebyl jste trošku nervózní? Nebo jste byl v klidu s vědomím, že zájem o vás je?
Nervózní jsem nebyl ani jeden den. Potřeboval jsem vyčistit hlavu, různé věci. Snažil jsem se připravovat, pak už začal můj agent jednat. Nervózní jsem nebyl, těšil jsem se na tu změnu, o které jsem věděl, že přijde. Jen to byl takový nezvyk být doma a tréninky si plánovat sám. Jít trénovat v jiný čas, mít volné víkendy.

První kolo hraje Mora ve Vítkovicích. Bude to pro vás pikantní začátek nové sezony?
Člověk si nevybere, kde začíná. Prostě tam přijedeme jako Olomouc a budeme chtít vyhrát za tři body. Nebudu tam řešit nějaké osobní věci nebo to, co bylo. Podřídíme tomu vše.

Další články